Uz potpunu refundaciju

Skupština HNŽ: ''Osigurati pristup dijagnostičkim pretragama u roku od 30 dana''

U Zaključku se navodi da zbog sve duže liste čekanja, nedostajućih tehničkih i kadrovskih kapaciteta, Skupština HNŽ zadužuje ZZO HNŽ da omogući potpunu refundaciju dijagnostika (CT, MR, PETCT i druge dijagnostike) .
Lifestyle / Zdravlje | 22. 12. 2022. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština HNŽ usvojila je na današnjoj sjednici Zaključak kojim se zadužuje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ da za sve osiguranike koji su u dijagnostičkoj potrebi za potvrđivanje sumnje na karcinom ili su ranije potvrđeni da boluju od malignih bolesti, hitno osigura pristup dijagnostičkim pretraga u roku ne dužem od 30 dana.

U Zaključku se navodi da zbog sve duže liste čekanja, nedostajućih tehničkih i kadrovskih kapaciteta, Skupština HNŽ zadužuje ZZO HNŽ da omogući potpunu refundaciju dijagnostika (CT, MR, PETCT i druge dijagnostike) koje su nužne u obradi i utvrđivanju oboljenja od malignih bolesti u slučaju kad ih ne mogu ostvariti na teret svog redovnog zdravstvenog osiguranja, a koje učine u registriranim zdravstvenim ustanovama s područja HNŽ.

Inače, godinama pacijentima u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici problem predstavljaju liste čekanja. Bez obzira radilo se o rutinskim pregledima, slanju na dodatne pretrage ili o preventivnim pregledima, pacijenti moraju čekati ili se odlučiti na preglede u privatnim ordinacijama.

To ne bi ni bio problem da se sa zdravstvenom knjižicom, barem za neke tretmane, može otići kod privatnika na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja kako je to slučaj u nekim drugim županijama. Primjerice, tako se ljudi iz Središnje Bosne mogu u Mostaru u privatnim klinikama liječiti besplatno dok Mostarci to ne mogu.

S druge strane, pojedine privatne klinike, unatoč opremi i uvjetima za kvalitetne preglede, ne mogu naći zajednički jezik sa Zavodom i olakšati život pacijentima.

''Raspolažemo s resursima koji su na razini rijetko koje ustanove: sedam specijalista radiologa, devet inženjera radiologije i dva mamografa. Nažalost u ove dvije godine nismo snimili i nije nam upućena niti jedna procedura iz Programa za rano otkrivanje karcinoma dojke u HNŽ-u'', kazali su ranije za Bljesak.info iz Poliklinike Vitalis.

Ova poliklinika je prije dvije godine zaključila i potpisala ugovor iz programa Vlade HNŽ-a, Ministarstva zdravstva HNŽ-a i ZZO HNŽ-a za rano otkrivanje karcinoma dojke. Za sudjelovanje u ovom Projektu morali su izvršiti neke preduvjete kao što su edukacija inženjera, nabavka software-a itd, što su i učinili. No, i dalje su bez njegove realizacije.

''Događaju se stvari koje su mi posebno neshvatljive. Jednostavno, naša ustanova može dostaviti sve te ugovore a odgovor zašto ne snimamo moraju se tražiti od ostalih sudionika, odnosno onoga tko je raspisao program i koga se pita'', poručili su ranije za naš portal iz Vitalisa.

Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ-u započeo je 2019. godine kojim je trebalo obuhvatiti sve žene od 45-69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja. U prvoj fazi (2019. do 2020.) planiranim odzivom trebalo je biti obuhvaćeno oko 19.500 žena.

''Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ/K otpočeo je u 9 mjesecu 2019. godine na pilot lokacijama DZ Konjic i SKB Mostar kada je pozvano 500 žena i odaziv je bio izuzetno dobar (oko 80% žena se odazvalo). U razdoblju siječanj -svibanj 2020., kreirano je 4383 pozivnica od kojih se u prosjeku, ovisno od Grad/općine odzvalo oko 50 % žena, od toga 42 žena je bilo s ustanovljenim promjenama na dojkama od kojih je kod 7 žena utvrđen karcinom. Nakon početka pandemije, Program je zaustavljen i isti je ponovno otpočeo u drugoj polovici sječenja 2022. godine te je poslano 8946 pozivnica, od kojih je trenutno zakazanih termina za 6716 žena. Kod pregledanih žena u 32 su uočene promjene na dojkama'', kazali su ranije za Bljesak.info iz Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close