Za borbu protiv pandemije

SKB Mostar čuva donirani eksperimentalni lijek Avigan

Doniran i nekorišteni eksperimentalni lijek protiv COVID-19 SKB Mostar čuva u bolničkoj ljekarni
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2021. u 10:29 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica Mostar jedna je od dvije bolnice u BiH koja je iskazala interes za eksperimentalni lijek Avigan za liječenje protiv COVID-19.

Lijek je donirao Hideyuki Sakamoto tadašnji veleposlanik Japana, a primila ga je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u BiH.

S obzirom da SKB Mostar nije htjela sudjelovati u eksperimentalnom liječenju, upitali smo ih što se dogodilo s lijekom.

''Točno je da je lijek Avigan doniran SKB Mostar od strane Ministarstva civilnih poslova BiH no kako je SKB Mostar odlučila ne sudjelovati u eksperimentalnom liječenju ovim lijekom, isti nismo niti koristili. S obzirom da je riječ o donaciji isti nismo vratili navedenom Ministarstvu jer to nisu ni tražili od nas'', rekli su za Bljesak.info iz SKB Mostar.

Lijek se, kažu, nalazi u najihovoj bolničkoj ljekarni.

Inače, ranije je portal Fokus.ba pisao kako je pored SKB Mostar, medicinski fakultet Banja Luka, zatražio ovaj lijek. Ovaj centar je tražio od Agencije za lijekove i medicinska sredstva dozvolu za provođenje kliničkog ispitivanja.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH novinari Fokusa upitali može li se lijek namijenjen kliničkom ispitivanju donirati i je li Agenciji trebao biti podnesen zahtjev za dozvolu za uvoz. No, iz odgovora su saznali da ova “donacija nije donacija u pravom smislu te riječi”.

''Vezano za ova pitanja, ne radi se o donaciji u pravom smislu te riječi već isporuci lijeka Avigan od strane Vlade Japana kao sponzora ovog kliničkog ispitivanja, prema centrima u kojima je planirano sprovođenje ispitivanja, a to su: UKC Republike Srpske i SKB Mostar. Agenciji nije podnesen zahtjev za uvoz predmetnog lijeka, a za detaljinije informacije po ovom pitanju'', moleći novinare da se obrate Ministarstvu civilnih poslova.

S druge strane iz Ministarstva civilnih poslova svu odgovornost za dalju distribuciju lijeka Avigan prebacili su na entitetska ministarstva zdravstva.

Novinarima su rekli da su oni Ministarstvu civilnih poslova BiH predložilili da se isti lijek dostavi SKB Mostar što je i učinjeno uz napomenu da se u provođenje ove kliničke studije neizostavno uključe stručne službe Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, koja je sukladno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 58/08) nadležno tijelo u provođenju i kontroli kliničkih studija u Bosni i Hercegovini. Iz Ministarstva zdravlja RS-a novinari nisu dobili odgovor.

Odgovori iz Ministarstva vanjskih poslova za Fokus pokazuju da su se na tome da Avigan stigne u BiH još početkom pandemije angažirali i MVP i Predsjedništvo BiH, ali sve je to uzalud kada čak ni skoro godinu od toga nije ni došlo do primjene lijeka na pacijentima, a nitko ne želi reći šta je stvarni razlog za to.

''Na početku pandemije u proljeće 2020. godine, MVP BiH je diplomatskim kanalima došlo do saznanja o mogućnosti dobivanja određenih količina japanskog lijeka Avigan, koji je tada još bio u ekspermentalnoj fazi. U koordinaciji sa Ambasadom BiH u Tokiju, MVP BiH je uključilo BiH među prve zemalje koima je Japan stavio na raspolaganje navedeni lijek'', 12200 tableta, što predstavlja količinu terapije za 100 pacijenata.

Nakon provedene interne procedure, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na svojoj 64. izvanrednoj sjednici održanoj 30. travnja 2020. godine odlučilo da se izvrši razmjena diplomatskih nota s Veleposlanstvom Japana u BiH u cilju realizacije navedene donacije.

''Lijek Avigan je isporučen BiH u  lipnju 2020. godine. Raspodjela i upotreba navedenog lijeka je bila u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH'', odgovorili su  iz MVP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close