#floortime na TikToku

Sjedenje na podu moglo bi poboljšati držanje, pa čak i produljiti životni vijek

Sjedenje na nogama i vrhovima stopala na podu, tradicionalni način sjedenja u Japanu,smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog držanja kralježnice
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi trend koji se širi društvenim mrežama poznat kao #floortime na TikToku ima gotovo 19 milijuna pregleda, a sugerira da bi sjedenje na podu moglo poboljšati držanje, pa čak i produljiti životni vijek. Poznato je, naime, da višesatno sjedenje dovodi do ukočenosti zglobova, bolova u leđima i povećanog rizika za određene bolesti, pa čak i kraćeg životnog vijeka.

Sjedilački način života

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, četiri do pet milijuna ljudi umire prerano svake godine zbog sjedilačkog načina života. No, češće ustajanje i više vremena sjedeći na podu moglo bi umanjiti negativne nuspojave sjedenja na stolcu ili kauču. Matthew Cavanaugh, kiropraktičar u Louisiani koji se specijalizirao za liječenje bolova u leđima i vratu, za Health.com je izjavio da sjedenje na podu aktivira mišiće trupa i leđa koji se ne koriste dok sjedite u stolcu. Sjedenje na podu s vremenom čak može smanjiti bol u vratu, ramenima i kralježnici. Također, ako to činite redovito, poboljšat ćete svoje držanje, fleksibilnost i ojačati mišiće trupa.

''Sjedenje na podu pomaže da se ne pogrbimo, jer se donji dio leđa prirodno lagano isteže, a to sprečava bolove koji nastaju sjedenjem u nepravilnom položaju. Osim toga, sjedenje na podu zahtijeva istezanje i drugih mišića kako bi vam bilo udobno, a to može povećati fleksibilnost. Također ćete primijetiti da imate veći raspon pokreta i trpite manje boli'', kaže Cavanaugh.

Dodaje da i ležanje na podu ima neke pogodnosti - pomaže u poboljšanju držanja dopuštajući kralježnici da se dekomprimira i oslobodi napetosti te povećava fleksibilnosti u bokovima, donjem dijelu leđa i zglobovima, piše Živim.hr.

Dva položaja

Iako o prednostima sjedenja na podu nema znanstvenih istraživanja, postoje istraživanja koja su pokazala da što ste spretniji u sjedanju na pod iz stojećeg položaja i ustajanju s poda bez pridržavanja rukama, to imate više šansi da ćete dulje živjeti. A što više sjedite na podu, lakše će vam biti ustati. No, treba znati da ni svako sjedenje na podu nije jamac zdravlja i dugovječnosti.

''Sjedenje na nogama i vrhovima stopala na podu, tradicionalni način sjedenja u Japanu koji se ponekad naziva i ‘seiza position‘, smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog položaja kralježnice'', objasnio je Cavanaugh. Također, i ako se naslonite na zid ili stavite jastuk iza leđa, poduprijet ćete donji dio kralježnice i pomoći joj da ostane u neutralnom položaju.

''I sjedenje na podu može dovesti do bolova u leđima i vratu, osobito ako sjedite u uvijenom položaju, što može rezultirati napetošću u vratu i ramenima, kao i bolovima u donjem dijelu leđa. Sjedite li pak s jednom nogom uvučenom ispod druge, to će opteretiti donji dio leđa i također uzrokovati bol'', upozorava Cavanaugh. Fizioterapeut John Gallucci između ova dva položaja naklonjeniji je sjedenju na podu tako da ste leđima naslonjeni na zid kako se ne biste pogrbili.

''Koristite zid kao oslonac, tako će se kralježnica osloboditi napetosti, a ovaj položaj može poboljšati i probavu. Noge ispružite ili prekrižite'', kaže Gallucci. Također je važno imati na umu da je nekim ljudima izuzetno teško sjediti na podu te da se sjedenje na podu razlikuje od sjedenja u stolcu, ali oba načina sjedenja imaju svoje prednosti i nedostatke.

Kopirati
Drag cursor here to close