6 simptoma

Simptomi - kako znati da je prehlada prešla u upalu sinusa

Otežano disanje, curenje nosa, grlobolja. To su dobro poznati simptomi prehlade, ali što se događa kad sve pileće juhe i hrpa vitamina C ne donose nikakve rezultate? To može biti jedan od znakova da zapravo imaš sinusnu infekciju.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 10. 2022. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinusnu infekciju ili sinusitis obično uzrokuju bakterije ili virusi, mikroorganizmi koji napadaju dišne putove i omogućuju tvorbu sluzi. Ponekad do infekcije sinusa dolazi zbog širenja bakterija iz pokvarenih zubi gornje čeljusti. Sinusitis je akutna ili kronična upala paranazalnih sinusa, šupljina koje se nalaze unutar lubanje, iznad i pokraj nosa. Između sinusa i nosne šupljine postoje kanalići kroz koje sluz iz sinusa istječe u nosnu šupljinu. Kod sinusitisa sluznica otiče i proizvodi veće količine sluzi. Oticanje sluznice dovodi do suženja kanalića, što sprečava normalno otjecanje sluzi prema nosnoj i usnoj šupljini.

Sluz koja se nakuplja u velikoj količini unutar sinusa pogodno je tlo za razvoj bakterija, virusa i gljivica. Osobe koje imaju nosne polipe podložnije su sinusitisu kao i osobe sklone alergijama te oni s deformacijom koštane strukture nosa, osobito devijacijom nosnog septuma. U ovom slučaju, čak i mala upala može izazvati oticanje sluznice i otežati eliminaciju sluzi. Iako nos može biti začepljen i zbog obične prehlade, ona obično traje 7 do 14 dana i prolazi bez liječenja, a sinusitis traje duže i izaziva brojnije tegobe od prehlade. Ako se ne izliječi, upala sinusa može trajati neodređeno dugo i pritajiti se dok ne uđe u akutnu fazu, koja nalikuje na prehladu.

"Na svakoj strani lica nalaze se četiri sinusa, a svaka od njih može se zaraziti", kaže dr. Melynda Barnes, s odjela otorinolaringologije na Yale School of Medicine i objašnjava da simptomi ovise o tome koji je sinus zaražen. Ako su, primjerice, zaraženi sinusi na obrazima, tamo ćeš i osjećati bol.

Je li infekcija sinusa zarazna?

Na određeni način jest. Ako je virusna infekcija, onda je prenosiva. Osoba sama sebi "prenosi" ili bolje reći stvara sinusnu infekciju koja nastaje kao posljedica prehlade iako je važno napomenuti da ne uzrokuje svaka prehlada upalu sinusa. Medicinska sestra Valerie King, klinička asistentica i koordinatorica programa za medicinske sestre u Massachusettsu za preventio. com objašnjava: „Većina sinusnih infekcija je uzrokovana virusima. I da, virusi mogu biti zarazni jer mogu biti prisutni na mnogim stvarima koje ljudi dodiruju. Ali obično, ako se razboliš od virusa koje si dodirnula, razvit ćeš samo simptome slične prehladi. Ali, ako prehlada potraje može se razviti u bakterijsku infekciju."

Kako se upala sinusa dijagnosticira?

Utvrđivanje ima li netko sinusnu infekciju može biti teško čak i za obučenog profesionalca. "Budući da se sinusne infekcije kao i simptomi bronhitisa ne mogu lako dijagnosticirati jednostavnim testom, ostaje oslanjanje na procjenu kliničke slike, to je lukava i zbunjujuća bolest", kaže King. Znakovi sinusne infekcije Bol u očima - ako imaš bolove u očima zajedno s drugim simptomima prehlade, postoji velika vjerojatnost da imaš infekciju sinusa. "To se događa zato što sinusi 'sjede' u područjima iznad, ispod i pored očiju", objašnjava dr. Ming Wang, oftalmolog iz Nashvillea. "Kad se pritisak na tim područjima poveća, može uzrokovati tupu bol koja stvara osjećaj kao da dolazi iz područja oko ili iza očiju, ali zapravo dolazi iz sinusa", kaže Wang, piše MissZdrava.

Kašljanje noću - Ima li išta gore od toga da se budiš noću jer kašlješ, a ispostavilo se da bi to mogao biti znak da je tvoja prehlada zapravo sinusna infekcija. "Ležanje noću olakšava sluznici kapanje niz stražnji dio grla, iritirajući stražnji dio grla, a tijelo instinktivno reagira kašljanjem”, kaže dr. Chirag Shah, suosnivač tvrtke Accesa Labs i liječnik za hitnu medicinu.

Zubobolja - „Jedna od uobičajenih, ali malo poznatih nuspojava sinusnih infekcija je bol u zubima u gornjem i lijevom kvadrantu zbog upale i pritiska koji sinus vrši na zube“, kaže dr. Libbi Finnessy, stomatologinja.

Glavobolja - ako imaš glavobolju to ne znači automatski da imaš sinusnu infekciju, ali glavobolje mogu biti jedna od tajnih znakova sinusitisa. "Tradicionalna sinusna glavobolja obično je 'frontalna' ili se osjeća u čelu, obrvama i 'gornjoj liniji' ili u obrazima", objašnjava dr. Amber Stephens, obiteljski liječnik medicinske grupe DaVita. Često kada se pacijent nagne prema naprijed ili natrag, primjerice kod obuvanja ili izuvanja cipela, pokret će uzrokovati da se sluz slijeva naprijed s povećanim pritiskom."

Loš zadah - Dr. Barnes kaže da neugodan miris u nosu ili loš zadah također mogu biti znakovi da se radi o sinusnoj infekciji. “Ako imaš sinusnu infekciju, može se pojaviti gusta, žuta ili zelena sluz u nosu i grlu. Kako ti sluz kaplje niz grlo, to utječe na tvoj dah i čini ga čini neugodnim. A budući da ti je nos začepljen više ćeš disati na usta što zbog suhoće usne šupljene pogoršava loš zadah."

Simptomi se pogoršavaju - "Prehlade obično traju pet do sedam dana, dok se sinusne infekcije mogu pogoršati za pet do sedam dana, osobito ako su bakterijske i još nije započeto liječenje antibioticima", kaže dr. Barnes.

 

Kopirati
Drag cursor here to close