Vrijeme

San, apetit, pažnja: Što nam sve 'rade' kazaljke

San je kod čovjeka najosjetljiviji a pošto, kako objašnjava san čuva ritam, ova promjena može da utiče upravo na spavanje.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 10. 2021. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vraćanje kazaljki sata za sat unazad, što smo imali protekle noći, može prema mišljenju srbijanske psihologinje Nevene Čalevski utjecati na ljude, a prije svega na njihov san, apetit, tjelesnu temperaturu, dok na psihološkom planu mogu uslijediti promjene u mišljenju i održavanju pažnje.

Pročitajte još

''Možemo postati psihološki tromiji, malo razdražljiviji. Sve ove moguće promjene, posljedica su promjene naših navika i promjene uobičajenog ritma koja nam je pomjeranjem kazaljki nametnuta'', rekla je Čalevski za Tanjug televiziju.

Istaknula je da je san kod čovjeka najosjetljiviji a pošto, kako objašnjava san čuva ritam, ova promjena može da utiče upravo na spavanje.

Utjecaj ove promjene može biti i pozitivan, jer ako ima više svjetlosti kada se probudimo, što je posljedica činjenice da ustajemo sat kasnije, to može djelovati tako da budemo bolje raspoloženi.

''Svjetlo djeluje na sintezu melatonina i drugih neurotransmitera, pa i čuvenog serotonina koji zovemo hormonom sreće'', objašnjava Čalevski.

Prema njezinim riječima i glavobolja može biti povezana s pomjeranjem kazaljki na satu ali samo kod osjetljivih ljudi koji inače reagiraju glavoboljom u stresnim situacijama.

''I kada se daleko putuje i mijenjaju vremenske zone, prvi poremećaj bude sa spavanjem, uspavljivanjem ili s ranim buđenjem ali se to povlači. Srećom, naši organizmi su samoorganizirani i samoregulatorni pa se u roku od nekoliko dana vratimo u redovno funkcioniranje'', kaže ona.

Kopirati
Drag cursor here to close