Tjedan prirođenih srčanih grešaka

Razgovor s dr. Jegdićem: O malenim srcima s greškom i načinima liječenja u Mostaru

Svjetski tjedan prirođenih srčanih grešaka obilježava se od 5. do 11. veljače, a prvenstveno služi podizanju svijesti o pravilnom prepoznavanju i liječenju djece s ovim problemima.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2024. u 09:40 K. Marijanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa s prirođenom srčanom greškom, njih 100.000 neće doživjeti prvi rođendan, a 1.000 će umrijeti prije odrasle dobi. O malenim srcima s greškom, broju djece koja se u Mostaru rodi s ovom bolesti, ali i prvim simptomima koji mogu 'upozoriti' roditelje, povodom Svjetskog tjedna prirođenih srčanih grešaka koji se obilježava od 5. do 11. veljače, razgovarali smo s mr. sc. Vladimirom Jegdićem, subspecijalistom dječje kardiologije na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar.

''Incidencija odnosno učestalost djece s prirođenom srčanom greškom je otprilike 1 posto, te se po toj računici u Mostaru svake godine rodi 20-ak djece s prirođenom srčanom greškom. Kroz ambulantu za dječju kardiologiju na našoj Klinici za dječje bolesti godišnje se obavi oko 2.100 pregleda'', govori dr. Jegdić.

Kako objašnjava prirođene srčane greške predstavljaju najčešće anomalije kod novorođenčadi, a također su i vodeći uzrok smrti novorođenčadi s prirođenim anomalijama.

''Zadnjih godina napretkom kardiokirurgije, a i medicine općenito, broj smrti je značajno smanjen tako da imamo dosta djece koja imaju normalan život i ni po čemu se ne razlikuju od svojih vršnjaka osim po rezu na prsnoj kosti'', dodaje.

Srčana greška se može otkriti još dok je beba u stomaku

Navodi kako se srčane mane kod djece najčešće otkriju odmah nakon poroda, kada dijete počne pokazivati simptome srčane greške.

''Što je dijete manje, simptomi su nespecifični pa oni mogu biti cijanotični (plavkaste boje kože), otežano i ubrzano dišu te pokazuju znakove teško bolesnog djeteta. Veća djeca imaju srčani šum, slabo napreduju na tjelesnoj težini, skloni su infekciji te se brzo umaraju i puno znoje'', govori nam.

Posao dječjeg kardiologa kreće još dok je beba u stomaku, naime, kako nam je potvrdio dr. Jegdić, srčana greška se može otkriti još dok je dijete u majčinom trbuhu.

''Obično već oko 20-og tjedna trudnoće, nekada i ranije, i to nama u praksi puno pomaže. To je jedna novija metoda koja se zove fetalna ehokardiografija što podrazumijeva pregled bebinog srca još dok je u majčinoj utrobi. Mi u SKB Mostar primjenjujemo je već dvije godine i do sada smo imali zaista dobre ishode liječenja zahvaljujući upravo toj metodi'', navodi liječnik i dodaje kako u tom slučaju roditeljima bude objašnjeno do u detalje o čemu se radi i što će biti potrebno činiti odmah po porodu.

Ginekolozi i neonatolozi mogu planirati porod koji se u pravilu učini u nekom kliničkom centru u kojem postoji izvrsna dječja kardiokirurgija, tako da novorođenče stabilnog kliničkog stanja bude operirano. Naravno da i rezultat operacije tada bude bolji.

''U protivnom sve je gubitak vremena, a rezultat operacije i konačan ishod liječenja značajno lošiji'', objašnjava i ističe kako je srčanih grešaka uvijek bilo i bit će ih, a ono što je u posljednje vrijeme jasno je da se dijagnostika puno poboljšala, samim time i ishod liječenja.

Na naš upit koliko je genetika bitna, ističe kako je to uvijek značajan faktor te da, ako je netko od roditelja imao srčanu grešku, dvostruka je mogućnost da će dijete dobiti istu. Također, bolesti majke, uzimanje lijekova, a i okolni čimbenici čine srčane greške češćim.

Tri simptoma

Roditelji mogu primijetiti tri osnovna simptoma kod male djece, koja osobito vrijede za dojenčad.

''To su ubrzano disanje, slabo sisanje i brzo umaranje na dojci ili bočici te slab prirast na tjelesnoj težini. Ako roditelji primijete bilo koji od ta tri simptoma važno se odmah javiti nadležnom pedijatru'', navodi.

Nerijetko djeca, na sistematskim pregledima, dobiju uputnicu za daljnje preglede zbog 'šuma na srcu', a dječji kardiolog potvrđuje kako su upravo takvi pregledi odličan način za 'uloviti' srčane mane.

''Sistematski pregledi su nešto što je odlično. U Mostaru, a i u okolnim mjestima se rade na jako dobar način. Činjenica je da tih šumova na srcu ima dosta i oni su većinom bezopasni i ne predstavljaju nikakvu srčanu bolest. S druge strane treba znati da prva dva djeteta koja su operirana u SKB Mostar radi srčane mane su 'ulovljena' na sistematskom pregledu. Osim srčanih grešaka često se u EKG zapisima na sistematskim pregledima otkriju srčane aritmije i imali smo dosta takve djece'', ističe dr. Jegdić jedan od dvoje dječjih kardiologa koji djeluje pri mostarskoj bolnici.

Kako izgleda liječenje?

Objašnjava kako samo liječenje ovisi o prirodnoj srčanoj greški, tako da neke samo prate i ne moraju ništa raditi nego redovito kontroliraju, a neke se umjesto klasičnom kardiokirurškom operacijom mogu izliječiti invazivnom metodom preko prepone, dok se druge  moraju operirati, a neke od njih nažalost i više puta.

Posljednjih godina SKB Mostar je po pitanju dječje kardiologije jako napredovala, a kako navodi ovaj dječji kardiolog, na sreću praktički sve što se može raditi vani radimo i mi tu.

''Do sada je operirano 10 djece a interventno zatvoreno 18 'rupica' u srcu. Iluzorno je očekivati da će se moći operirati sva djeca jer to zahtjeva cijeli tim od neonatologa, intenziviste, anesteziologa, kardiokirurga, mnoštvo visokospecificrane opreme i iznimno iskustvo, ali ovo što smo do sad napravili je jako veliki napredak'', odgovara.

Navodi kako je plan da u proljeće krenu s transezofagealnim ultrazvukom gdje kroz jednjak puno bolje mogu prikazati neke srčane strukture i donijeti bolju odluku o liječenju. Također u mostarskoj bolnici planiraju uvesti i kateterizaciju srca radi bolje procjene srčane hemodinamike kao i pripreme za kardiokirurški zahvat.

Kopirati
Drag cursor here to close