Operacija trajala 21 sat

Prvi put u povijesti transplatirano ljudsko oko

Izgubio je veći dio lica kada je slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7200 volti prije dvije godine, a sada je prva osoba kojoj je transplantirano oko. Iako se vid možda neće vratiti, liječnici su korak bliže tome.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 11. 2023. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kirurzi u New Yorku kažu da su izveli prvu potpunu transplantaciju oka u svijetu na muškarcu, iako nije sigurno hoće li mu se vratiti vid, prenosi BBC.

Aaron James (46), koji je preživio strujnu nesreću pod visokim naponom, podvrgnut je 21-satnoj operaciji kojom mu je zamijenjena polovica lica.

Ključni trenutak za milijun ljudi

Kirurzi već godinama uspješno presađuju rožnicu, a stručnjaci su ovo otkriće nazvali ključnim trenutkom u potrazi za vraćanjem vida milijunima ljudi.

James je radio na visokonaponskoj mreži u Arkansasu, izgubio je veći dio lica kada je slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7200 volti 2021. godine.

Dana 27. svibnja ove godine podvrgnut je rijetkoj djelomičnoj transplantaciji lica uz transplantaciju oka - u kojoj je sudjelovalo više od 140 zdravstvenih radnika.

"Napravili smo veliki korak naprijed"

Kirurzi s NYU Langone Health, koji su izveli kompliciranu operaciju, rekli su u četvrtak da se James dobro oporavlja od dvostruke transplantacije i da donirano oko izgleda nevjerojatno zdravo. Njegovo desno oko još radi.

"Sama činjenica da smo postigli prvu uspješnu transplantaciju cijelog oka s licem je ogroman pothvat za koji su mnogi dugo mislili da nije moguć", rekao je dr. Eduardo Rodriguez, jedan od vodećih kirurga u timu. "Napravili smo veliki korak naprijed i popločali put za sljedeće poglavlje vraćanja vida."

Liječnici kažu da Jamesova operacija nudi znanstvenicima uvid bez presedana u to kako ljudsko oko pokušava ozdraviti.

Video možete pogledati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close