Farmacija

Plaćamo najskuplje lijekove u regiji

Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije, kaže kako se ne bi složila da su lijekovi u BiH najskuplji…
Lifestyle / Zdravlje | 16. 01. 2022. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smanjenje marže na lijekove od dva posto u Republici Srpskoj građani, kažu, nisu osjetili. Ističu da su cijene lijekova naročito porasle tijekom pandemije, objavila je BHRT.

Za članice Udruženja „Iskra“ lijekovi su za 30 posto skuplji u odnosu na zemlje u okruženju.

"Ribociklib kod nas košta 6.000 maraka, a u Srbiji 2.200 eura, za 1.600 maraka je skuplji kod nas i kad pomnožite dvije tri kutije, to su ogromni novci", ističe Verica Tadić iz Udruženja žena oboljelih od raka "Iskra".

Video: Smanjenje marže na lijekove u RS sa 10 na 8 posto

Udruženje građana „Misli dobro“ uradilo je opsežnu analizu prometa lijekova u Bosni i Hercegovini i usporedbu sa susjednim zemljama. Prema njihovoj procjeni, tržište lijekova i medicinskih aparata u Bosni i Hercegovini iznosi više od milijardu maraka godišnje, a do 2017. godine u našoj zemlji čak nije ni postojao Pravilnik o cijeni lijekova.

"Zaključak analize je da su lijekovi uvjerljivo najskuplji kod nas zbog regulative koja je pod utjecajem nekih lobija donesena, koji je isključivo u interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanca apoteka", navodi Uroš Vukić iz Udruženja Misli dobro.

No, Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije, kaže kako se ne bi složila da su lijekovi u BiH najskuplji kada pogledamo susjednu Hrvatsku, Sloveniju.

''U odnosu na Srbiju pojedini jesu skuplji, ali je masa ista ili od pojedinih cijena niža", rekla je.

Farmaceuti u Republici Srpskoj nezadovoljni su zbog linearnog smanjenja marži od dva posto. Smatraju da bi se bolji efekti postigli smanjenjem stope PDV-a i uvođenjem diferencirane marže – za skuplje lijekove manja, a za jeftinije lijekove veća marža.

"Naši državljani plaćaju PDV od 17 posto na lijekove što nema nigdje u regiji. U Hrvatskoj je 5 posto, a za neke skupe i rijetke lijekove i nema stope PDV-a", ističe Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close