Hm...

Plač vam može pomoći da se riješite zdravstvenih problema poput visokog tlaka

Plačete li često? To uopće ne mora biti ništa loše jer na taj način pomažete svojem zdravlju.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 10. 2019. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Društvo često plač vidi kao znak slabosti, ali Bright Side poručuje da ako imate potrebu za plakanjem ne trebate se suzdržavati, nego olakšajte dušu jer to može biti vrlo zdravo za vaš organizam.

Plač ima više koristi za naš organizam više nego što mislimo.

U nastavku donosimo nekoliko zdravstvenih problema koji se mogu olakšati ako olakšate dušu, odnosno zaplačete.

Stres

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da plakanje može opustiti ljude tijekom stresnog razdoblja. Rezultat nije odmah vidljiv, potrebno je nekoliko minuta da se tijelo počne opuštati. Istraživači tvrde da se to događa jer se plakanjem aktivira parasimpatički nervni sustav, a kada je on aktiviran ima smirijući efekt na mozak.

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak može dovesti do razvoja nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput infarkta, srčanog udara, zastoja srca, demencije i do otkazivanja bubrega. Nekoliko je istraživanja dokazalo dobru vijest da plakanje ne samo da snižava krvni tlak, već intenzivno plakanje može stabilizirati puls.

Skupljanje toksina

Suze koje teku s vašeg lica mogu očistiti nečistoće poput prašine i dima, ali ne samo to. Plakanjem izbacujete nakupljene toksine u organizmu koji se izlučuju kroz suze i time smanjujete razinu kortizola u organizmu što rezultira boljim raspoloženjem. Iz tog razloga često osjećamo olakšanje nakon što se isplačemo.

Promjene raspoloženja

Ako se pitate zašto ste odjednom postali agresivni i anksiozni trebali biste znati da na to pitanje ima više odgovora. Promjene raspoloženja se mogu događati iz više razloga, a jedan takav razlog je nakupljanje mangana u organizmu. Kada plačemo višak mangana odlazi s našim suzama što rezultira osjećajem smirenosti i fokusiranosti.

Bol

Kada smo u boli obično suze krenu same od sebe, a istraživanje je pokazalo da se tako oslobađaju oksitocin i endorfin. Oslobađanjem tih kemikalijama osjećamo se bolje i suze u to slučaju mogu olakšati psihičku i fizičku bol.

Kopirati
Drag cursor here to close