Opasnost od ovisnosti

Mladi sve više u doticaju sa ilegalnim drogama

Ovisnost se vrlo brzo razvija, a liječenje je dugotrajno i mukotrpno.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 04. 2019. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opasnost od zlouporabe droga među mladima u Bosni i Hercegovini veća je nego ikada prije i nužan je angažman cjelokupne javnosti kako bi se taj problem stavio pod kontrolu, poručeno je na početku VIII. akademije o liječenju ovisnosti na kojoj su se u subotu u Mostaru okupili domaći stručnjaci, doktori i drugi profesionalci iz oblasti tretmana bolesti ovisnosti.

Najbitnija je prevencija

Direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo prim. spec. neuropsihijatar Nermana Mehić-Basara u izjavi za novinare kazala je kako se ovisnost vrlo brzo razvija, a liječenje je dugotrajno i mukotrpno.

''Stoga poanta mora biti na prevenciji koja sprječava sve konsekvence koje nastaju nakon upotrebe određene supstance. BiH, na žalost, još nema razvijene preventivne mehanizme, nemamo sistem upozoravanja na nova droge, ali već dugo imamo službe za tretman koje mogu pomoći ljudima'', kazala je Mehić-Basara.

Prema njezinim riječima, treba se ozbiljno poraditi i na senzibiliziranju javnost s obzirom da je stigmatizacija ljudi koji se liječe od ovisnosti široko rasprostranjena u BiH. 

Foto: Bljesak.info / Otvaranje VIII Akademije o liječenju ovisnosti

Ilegalno tržište

Ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar mr. sci. dr. med. Siniša Skočibušić kazao je kako je dobna granica konzumenata opijata sve niža te kako na ilegalnom tržištu raste broj novih droga.

''Maloljetnici sve češće dolaze u doticaj s drogama, iz početka su u pitanju, pod navodnicima, lakše droge, a kasnije oni dolaze u doticaj s drogama koje imaju opasne reperkusije. Policijska statistika nam kaže da ima veći broj maloljetnika koji dilaju i konzumiraju'', kazao je Skočibušić. 

Foto: Bljesak.info / Otvaranje VIII Akademije o liječenju ovisnosti

Po njegovim riječima, broj ovisnika o heroinu je već godinama konstantan, a Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar ima oko 140 pacijenata dnevno na terapiji.

Na skupu u Mostaru upozoreno je i na druge vrste ovisnosti nevezane za narkotike i opijate, poput ovisnosti o mobitelima, društvenim mrežama, kompjuterskim igrama, klađenju. 

Foto: Bljesak.info / Otvaranje VIII Akademije o liječenju ovisnosti

Nargila – skrivena opasnost

Na problem nargile ukazala je Nermana Mehić-Basara, istaknuvši da uporaba nargile još nije stavljena u zakonske okvire.

''Sastojak nargile je tamni duhan koji je 20 puta jači od običnog duhana i ostavlja vrlo snažne posljedice na zdravlje mladih ljudi. Ta bi se oblast svakako trebala urediti zakonom. Ako se radi o legalnoj supstanci uporaba nargile treba se regulirati kao što je to uređeno po pitanju alkohola ili duhanskih proizvoda, a ne da se nudi maloljetnicima na svakom koraku'', poručila je Direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close