Pomoć i savjetovanje

Osnovan zdravstveni centar isključivo za žene

Zdravstveni centar pod nazivom FEM Med, na jesen će dočekati svoje prve klijentice
Lifestyle / Zdravlje | 11. 08. 2023. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U glavnom gradu Austrije osnovan je zdravstveni centar za žene koji pruža pomoć i savjetovanje ženama koje imaju pitanja o svojim nalazima ili kroničnim bolestima. U ovom centru će dobiti podršku pri pronalaženju odgovarajućeg ljekara i brže zakazati termin za pregled.

Očekuje se da će centar pod nazivom FEM Med, na jesen dočekati svoje prve klijentice. Novi centar je otvoren za žene svih starosnih dobi, a višejezični tim iz različitih oblasti stručnosti je tu da pomogne i savjetuje i najzahtjevnije pacijentice pri pravilnom tumačenju nalaza te preporučenom liječenju. Stručnjaci centra također savjetuju žene kako da žive sa kroničnom bolešću ili kako da se hrane ako su, na primjer, pretile ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Ustanova će se nalaziti u bečkom okrugu Favoriten gdje je društveni sastav stanovništva vrlo mješovit i tu je i veliki udio socioekonomski ugroženog stanovništva. Cilj je doprijeti do žena koje inače ne raspolažu važnim informacijama o svom zdravlju i prevenciji bolesti i usmjeriti ih prema općoj medicinskoj usluzi, zu istovremeno rasterećenje bolničkih ambulanti. Pored toga, sve pružene informacije su prilagođene životnoj situaciji žena, njihovom zdravstvenom stanju i načinu života.

Polazna točka za definiranje koncepta rada centra bilo je iskustvo dva ženska savjetodavna centra u Beču, FEM i FEM Süd. Oba centra djeluju u okviru klinika Grada Beča, pružaju psihosocijalno savjetovanje za žene i provode različite programe zdravstvene edukacije, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close