Tko bi rekao...

7 bitnih stvari koje nam usne mogu reći o našem zdravlju

Što Vam je prva pomisao kad netko spomene usne? Iako većina ljudi razmišlja o jelu, pričanju, ruževima i ljubljenju postoje neke stvari koje nam usne mogu reći o našem zdravlju.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 08. 2023. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku donosimo 7 zdravstvenih problema na koje nas izgled usana može upozoriti. Krenimo redom!

1. Dehidracija

Suhe usne su jedan od znakova dehidracije. Ako primijetite da su Vam usne suhe i ispucale iako koristite balzam, moguće je da Vam nedostaje vode.

Zdravlje uvijek dolazi iznutra te se pobrinite da osim što štitite Vaše usne kako bi bile zdrave i njegovane, unesete dovoljne količine vode. Unos najmanje 8 čaša vode dnevno je obavezan a ljeti, kad je znojenje pojačano, čak i više. 

2. Nedostatak vitamina

Foto: Canva / Žena dodiruje bolnu usnu

Crvene i upaljene usne su noćna mora svake žene no pravo pitanje je što nam tijelo zapravo poručuje tim izgledom.Naime, ovi simptomi su znak nedostatka vitamina, posebno vitamina B.

On igra važnu ulogu u zdravlju kože, uključujući usne. Ako imate ovaj simptom, razmislite o većem unosu hrane bogate vitaminom B, poput cjelovitih žitarica, lisnatog zelenog povrća,  mahunarki i mliječnih proizvoda.

3. Mogućnost anemije 

Ako inače imate normalnu ružičastu boju usana koja je s vremenom postala blijeda, to može biti znak anemije. Ovo stanje se javlja kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica i ako se ne liječi može uzrokovati neugodne probleme.

Ako primijetite da uz blijede usne imate i simptome koji uključuju vrtoglavicu, umor i slabost bilo bi dobro posjetiti liječnika radi provjere Vašeg zdravstvenog stanja. 

4. Alergije

Foto: Canva / Djevojka stavlja balzam na usne

Otekle usne mogu biti znak alergijske reakcije nakon konzumacije određene hrane ili korištenja određenih kozmetičkih proizvoda. Ako primijetite oticanje usana popraćeno crvenilom i svrbežom postoji šansa da ste alergični na nešto te bi trebali potražiti savjet liječnika. 

5. Oralne infekcije

Pukotine na kutovima usana, poznate kao ugaoni heilitis mogu biti znak oralne infekcije. Ove infekcije obično uzrokuju bakterije ili gljivice, a mogu uzrokovati crvenilo, krvarenje, bol i oticanje.

Ako imate ovaj simptom, nemojte ga zanemarivati niti liječiti sami već posjetite svog liječnika kako bi otkrio uzrok tog stanja i dao Vam pravu terapiju. 

6. Hiperpigmentacija usana 

Foto: Canva / Muškarac pali cigaretu

Sigurni smo da ste čuli za hiperpigmentaciju kože no ovo stanje se može pojaviti i na usnama. Naime, tamne mrlje na usnama mogu ukazivati na niz zdravstvenih problema, među kojima su hormonalne promjene, prekomjerna izloženost suncu te pušenje.

Ako ste uvijek imali normalnu boju usana te Vam se pojave tamne mrlje na njima, trebali biste posjetiti svog liječnika kako bi provjerio stanje Vašeg organizma. 

7. Moguće bolesti srca

Jedan neobičan simptom bolesti srca su plave usne. Plave usne mogu ukazivati na nisku razinu kisika u krvi, što može biti znak problema s plućima ili srcem. Ako primijetite da su vam usne plave, trebali bi potražiti liječničku pomoć i uvjeriti se da se nešto loše ne događa u Vašem organizmu. 

I za kraj

Usne mogu biti senzualne i privlačne no njihova jedina zadaća nije u službi ljepote. Ako obratimo dovoljno pažnje na njih, usne nam mogu reći mnogo toga o našem zdravlju te nam pomoći da reagiramo na vrijeme.

Stoga, sljedeći put kad se pogledate u ogledalo, malo više pažnje obratite na svoje usne. Možda bi Vam mogle ispričati važnu priču. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close