Mamografija

Od 303 žene u HBŽ-u jedna s malignim oboljenjem

Program preventivne mamografije je završio 30. lipnja 2022. godine, a provodio se kako bi se naglasila važnost prevencije, kao i ranog otkrivanja karcinoma dojke.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2022. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije provelo program preventivne mamografije u Hercegbosanskoj županiji Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ, zajedno s Domom zdravlja Tomislavgrad, UZ Bistrica i UG Grahovo provelo je program preventivne mamografije u okviru kojega je omogućeno svim ženama s područja HBŽ obaviti besplatan mamografski pregled u Domu zdravlja Tomislavgrad.

Pregledane su ukupno 303 žene, a jedan nalaz je suspektan na maligno oboljenje, dok nekoliko žena treba obaviti dodatne pretrage.

Program je završio 30. lipnja 2022. godine, a provodio se kako bi se naglasila važnost prevencije, kao i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena.Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki, koja se obavlja na posebnom uređaju uz male doze radijacije. Zahvaljujući pregledu mamografom rak dojke se može otkriti već u ranom stadiju.

S 40 godina je potrebno obaviti prvi pregled mamografom, uz ultrazvučne kontrole svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se potom preporučuje svake dvije godine. Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje. Moguće je obaviti mamografiju i ranije po preporuci liječnika.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih i Vlada HBŽ planiraju nabavku novog mamografa za Županijsku bolnicu kako bi pregled bio dostupan redovno svim ženama, a ovom prilikom se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog programa, priopćeno je iz ovog ministarstva .

Kopirati
Drag cursor here to close