Ne mogu se liječiti

Što se tiče Federacije, oboljeli od melanoma mogu umrijeti

Sead Sefić, član UO Udruge, pokazuje nam dopis koji je upućen v.d. direktorici Zavoda Vlatki Martinović, s proračunom potrebnih novčanih sredstava za lijekove pacijenata koji boluju od metastatskog melanoma u FBiH za 2018. godinu. Jasno je, para ima.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 03. 2018. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedino u Federaciji oboljeli od melanoma se ne mogu liječiti novim lijekovima i tako će i ostati.

Dr. Fikret Operta, članica Udruge oboljelih od melanoma u FBiH, jučer nije krio ogorčenost nakon što je od, kako tvrdi, pouzdanog izvora saznao da je federalno Ministarstvo zdravstva Tajništvu Vlade FBiH uputilo svoj (negativan) stav vezano za zahtjev ove udruge da se na redovnu listu lijekova Fonda solidarnosti uvrste i lijekovi za I (prvu) liniju terapije metastatskog melanoma, piše Oslobođenje.

''Korumpirane birokrate u sistemu zdravstva FBiH poslale su nam poruku: vi, oboljeli od melanoma, umrite, što je nas briga za to! Mi smo tu zbog sebe, a ne zbog pacijenata. Još nismo sve svoje uhljebili, a vi hoćete da na vas gubimo vrijeme. Sedam godina već postoje u svijetu lijekovi koji efikasno liječe melanom, a oni očito misle: kad je moglo dosad ovako, što ne može i odsad'', ciničan je dr. Operta.

Para ima

Sead Sefić, član UO Udruge, pokazuje nam dopis koji je upućen v.d. direktorici Zavoda Vlatki Martinović, s proračunom potrebnih novčanih sredstava za lijekove pacijenata koji boluju od metastatskog melanoma u FBiH za 2018. godinu. Jasno je, para ima.

''Proračun se odnosi na 14 pacijenata za koje je potrebno osigurati sredstva od 2.474.760 KM + pdv”, ističe nam Sefić te naglašava da je Udruženje predložilo da se napravi kontakt sa farmaceutskim kompanijama koje imaju registrirane lijekove u BiH.

''Do sada Fond solidarnosti nije pružio mogućnost da te kompanije predstave svoje prijedloge financiranja liječenja ove bolesti'', ističe Sefić, podsjećajući na to da je BiH, što se tiče liječenja melanoma, ružan primjer.

''Jedina smo zemlja u Europi koja nije u stanju ovaj problem na zadovoljavajući način regulirati'', tvrdi Sefić, a to je i u pismu direktorici ZZO napisao Željko Mišanović, predsjednik Udruge oboljelih od melanoma FBiH.

Novinari nisu jučer uspjeli saznati ni u Ministarstvu zdravstva FBiH ni u Federalnom ZZO zbog čega lijekovi protiv melanoma i dalje, najvjerojatnije, neće biti dostupni bolesnicima u Federaciji. Odgovori se, međutim, naslućuju iz dopisa koji je v.d. direktorica ZZO doc. dr. med. sci. Vlatka Martinović uputila Ministarstvu zdravstva, nakon što je ministar doc. dr. Vjekoslav Mandić stao uz zahtjeve Udruge i zamolio direktoricu da ih ''promatra ne samo s financijskog aspekta već i stručno-medicinskog”.

Uvažiti stav struke i bolesnih

Direktorica dr. Martinović, pored ostaloga, kaže da su nedovoljna 2,4 milijuna KM, koja se spominju u proračunu, te da treba oko pet milijuna KM, i to za 30 pacijenata.

Dr. Maja Banjin, koja je kao onkolog najviše upućena u ovu problematiku, a koja je i nacionalna predstavnica u sekciji za melanom u regiji jugoistočne Europe, zamolila je v.d. direktoricu da uvaži stav struke i stav udruženja.

''Iz kontakata s dr. Martinović stekla sam utisak da razumije problem i da ga hoće riješiti, ali joj suradnici daju neodgovarajuće informacije. Procijenjeni maksimalan broj oboljelih od melanoma je 26, no, mi smo napravili procjenu minimalnog optimuma i zatražili da se osigurati liječenje za 14/15 pacijenata. Tako je i sa drugim patologijama. Učestalost za karcinom debelog crijeva je, recimo, 150, a financira se 50 pacijenata, ostali čekaju. Zašto se u ovom slučaju ne financira 14/15 pacijenata, zašto se kao argument navodi da nema pet milijuna, kada imaju 2,4 milijuna'', pita dr. Banjin.

''Mislimo da je potrebno iznaći sistemsko rješenje kako bi se i prevenirali problemi '', ističe direktorica Martinović u pismu ministru Mandiću, koji je na njenu tvrdnju da nema 5 milijuna izgleda zaboravio da bi se nekim pacijentima moglo pomoći i sa parama koje postoje. A koliko sutra za njih će sve biti kasno.

Kopirati
Drag cursor here to close