Inicijativa

Traži se uvrštavanje novih lijekova protiv melanoma na "A" listu

Cilj udruženja pacijenata i liječnika onkologa je kompatibilan - da odgovarajući lijekovi budu dostupni pacijentima s metastatskim melanomom, rečeno je.
Sci-Tech / Flash | 07. 11. 2017. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon današnjeg sastanka čiji sudionici su se založili da pacijenti oboljeli od metastatskog melanoma dobiju određene nove lijekove za koje se pokazalo da mogu dovesti i do izlječenja ove opake bolesti, za 15-ak dana će uslijediti novi sastanak, s istim i dodatnim sudionicima, koji svi skupa, kako je procijenjeno, treba da budu uključeni u rješavanje problematike.

Domaćin današnjeg susreta, održanog na inicijativu pacijenata iz Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, bila je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, liječnik po vokaciji.

Dogovoreno je da ona sazove i sljedeći susret i da osim današnjih sudionika - pacijenata, liječnika onkologa, predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, budu pozvani članovi Odbora za zdravstvo koji djeluje u Federalnom parlamentu, kao i farmaceutskih kuća te kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Cilj udruženja pacijenata i liječnika onkologa je kompatibilan - da odgovarajući lijekovi budu dostupni pacijentima s metastatskim melanomom, rečeno je.

Ideja je da Fond solidarnosti, koji djeluje unutar Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, financira ubuduće nabavku tih skupih lijekova, za koje struka kaže da u 50 posto slučajeva mogu dovesti i do izlječenja.

Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od malenoma FBiH, također liječnik po vokaciji, optimističan je nakon današnjeg sastanka u pogledu željenog ishoda ove inicijative. Budući da se on, zahvaljujući angažmanu obitelji, liječio u Njemačkoj medikamentima koji su kod njega dali vrlo dobre rezultate, želja mu je da i pacijentima u Federaciji BiH, na osnovu uvrštavanja na „A“ listu, bude dostupno pet lijekova iz ove grupe za ciljanu i imunološku terapiju metastatskog melanoma. 

Prim. dr. Semir Bešlija iz Udruženja onkologa BiH inzistira na sustavnom i pravednom rješenju za liječenje svih koji obole ne samo od ove već i od drugih malignih bolesti za koje je presudno djelovati urgentno i odgovarajućom terapijom, kao i preventivno. Onkološki pacijenti su pacijenti 21.stoljeća; u 2017. godini su onkološka oboljenja najzastupljenija i po učestalosti i po smrtnosti, kazao je.

Fond solidarnosti i vertikalni programi zdravstvene zaštite su nešto najbolje što se zadnjih godina dogodilo kad je riječ o zdravstvu, ali nije dobro što u trenutnoj praksi ''neke stvari ne rješavamo sustavno'', kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Video: 

Ona je sudionica sastanka, predstavnicima Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranje i reosiguranja, sugerirala da od trenutnih oko 140 milijun KM unutar Fonda solidarnosti, na osnovu sagledavanja stanja i potreba, dio bude raspoređen za nabavku lijekova za terapiju metastatskog melanoma.

 Njeno je mišljenje da u donošenje odluka koje bi dodatno vodile željenom cilju treba da budu uključeni i Vlada odnosno Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close