Svjetski dan borbe

Mostar: Život osoba oboljelih od AIDS-a kod nas i dalje stigmatiziran

Danas je u svijetu zabilježeno oko 80 milijuna slučajeva HIV infekcije od toga je gotovo pola umrlih.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 12. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne smijemo zaboraviti Svjetski dan koji se obilježava povodom borbe protiv HIV/AIDS-a koji je nažalost još uvijek prisutan među populacijom'', rekao je to prof. dr. sc. Jurica Arapović na obilježavanju ovog dana u Mostaru.

Danas je u svijetu zabilježeno oko 80 milijuna slučajeva HIV infekcije od toga je gotovo pola umrlih.

Foto: Bljesak.info / Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

''S druge strane, i dan danas tisuće ljudi je novootkrivenih. Gotovo tjedno se pet tisuća žena otkrije od HIV infekcije na svjetskoj razini. Pogađa bez obzira na spol i dobne skupne i to je bolest koja zahtjeva pažnju ne samo ovaj dan, nego svaki dan u godini. Od 1994. godine u našoj zemlji je zabilježeno preko 400 HIV pozitivnih bolesnika. U Federaciji je u prošloj godini otkriveno 24 nova slučaja od kojih je jedno preminulo'', istaknuo je liječnik Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Navodi kako je nažalost život tih osoba kod nas i dalje stigmatiziran i tu stigmu ne smijemo odbacivati na današnji dan nego na svakodnevnoj razini.

Govoreći o aktualnoj pandemiji virusa Covid 19 Arapović je naveo kako je do sada bilo novih sojeva te da ''neće biti slova grčkog alfabeta koliko će ih biti''.

''Toga morate biti svjesni. Prije godinu dana sam izjavio da nikad nećemo iskorjeniti korona virusnu infekciju. Ona samo može biti blaža i jenjavati ukoliko se adekvantno cjejpimo i procijepimo preko 70 posto koje mi zapravo još nismo dosegnuli'', rekao je liječnik.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH) kao javnozdravstvena institucija kojoj je u cilju štititi i unaprijediti zdravlje stanovništva u četvrtak je organizirao obilježavanje Svjetskog dana HIV/AIDS-a.

Zainteresirani su imali mogućnost testirati se na hepatistis B, hepatiits C, HIV i sifilis. Osim toga, na raspolaganju je i punkt za cijepljenje protiv COVID-19. U ponudi cjepiva dostupni su Moderna, Pfizer/BioNTech i Sinopharm.

Kopirati
Drag cursor here to close