Ubod krpelja

Mladića ubo krpelj, dobio je 26 različitih dijagnoza, liječnici su ga čak poslali na psihijatriju

Mladić (20) proživio je pravi horor nakon uboda krpelja, a kratko vrijeme je proveo i u psihijatrijskoj ustanovi jer su liječnici mislili kako je sve simptome umislio.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 06. 2023. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaka je bolest teška, ali ona nepoznatog uzroka još je teža. Posebno kada je u pitanju mlad i zdrav čovjek. Putevi njegova ozdravljenja mogu biti dugi i čudni, čak i u njemačkome zdravstvu.

Mladić (20) proživio je pravi horor nakon uboda krpelja, a kratko vrijeme je proveo i u psihijatrijskoj ustanovi jer su liječnici mislili kako je sve simptome umislio.

Kako piše Slobodna Dalmacija ne navodeći pravo ime 20-godišnjaka i njegovo mjesto stanovanja, slučaj se dogodio 2020. godine, a 20-godišnjak još uvijek osjeća drastične posljedice zbog uboda krpelja.

Foto: Ilustracija  / 

"Imao sam ispunjen život, trenirao sam četiri puta tjedno za nacionalnu nogometnu ligu, također u teretani, radio 40 sati tjedno i imao mnogo prijatelja s kojima sam se zabavljao vikendom. Tada mi se život okrenuo naglavačke. Lajmska bolest učinila me je bolesnijim nego ikad prije te sam gotovo izgubio povjerenje u medicinu i liječnike", rekao je 20-godišnjak u razgovoru za Focus.de.

Lajmska bolest

Lajmska bolest, daleko najčešća bolest koju prenose krpelji, dijagnosticira se više od 200.000 puta godišnje u Njemačkoj, procjenjuju stručnjaci. Bakterija Borrelia, može oštetiti živce, organe i zglobove. Dijagnoza je često teška, a liječenje dugotrajno.

Cijepljenje nije dostupno. Postoji samo cijepljenje protiv KME, odnosno protiv krpeljnog encefalitisa, druge virusne bolesti koju prenose krpelji.

Mladićev horor zbog lajmske bolesti započeo je početkom kolovoza 2020. Dok se tuširao, primijetio je da ima malu kvržicu na sredini glave. Pred ogledalom je prepoznao krpelja kao malu crnu točkicu. Nije paničario, pokušao ga je skinuti, prokrvarilo je, nakon dva dana oteklina je splasnula i sve se zaboravilo. Ali dva tjedna kasnije iznenada se teško razbolio.

Zamjenski antibiotici pogoršali stanje

"Imao sam razne simptome koji su me gotovo potpuno paralizirali, osjećao sam se bolesnije nego ikad prije", prisjeća se izbijanja lajmske bolesti.

Nije mogao jesti. Osjećao je mučninu i vrtoglavicu, jaku bol u grudima, potpunu iscrpljenost, noću se znojio, doživio je privremenu paralizu ruku i prstiju, grčeve mišića po cijelome tijelu, vrućicu.

Isprva se pretpostavljalo da je uzrok stres u školi pa je dobio tablete cinka. Njegov obiteljski liječnik dao je napraviti analizu krvi, ali nije bilo ništa posebno. Opet se spominjao stres.

Tek je test na antitijela utvrdio kako ima lajmsku bolest. Liječnik je mladiću prepisao antibiotik doksiciklin dva tjedna. Lijek je prvih nekoliko dana dobro djelovao, a nakon toga se stanje pogoršalo. Liječnici su mislili da je riječ o alergijskoj reakciji i zamijenili su antibiotik drugim.

Međutim, zamjenski antibiotici nisu tako dobro djelovali i simptomi su se zapravo pogoršali. Obiteljski liječnik rekao je da je nakon dva tjedna antibiotske terapije lajmska bolest trebala biti izliječena i da su mladićevi simptomi sada psihički. Stoga je predložio liječenje na psihijatriji za panične poremećaje. Pacijent je pristao na prijem jer mu je bilo sve gore i gore.

  / Ilustracija     

"Nisam jedini koji je završio na psihijatriji s lajmskom bolešću, upoznao sam nekoliko ljudi koji su imali slično iskustvo", navodi mladić. Početkom studenog proveo je dva tjedna na psihijatriji, pokušao iskoristiti sve tamošnje ponude, pio antidepresive i sudjelovao u razgovorima, za koje je, međutim, s vremenom postao preslab. Jedva je hodao.

Djevojka kao velika podrška

Liječnici su nastavili davati dijagnoze, bilo ih je ukupno 26 različitih, od psihičkih problema poput paničnog poremećaja do vratne kralježnice ili kroničnih migrena, iako uopće nije imao glavobolje. Velika mu je podrška bila i ostala djevojka koju je upoznao dan prije izbijanja lajmske bolesti i koja i dan danas stoji uz njega i pruža mu podršku.

Nije odustajao i nastavio je tražiti pomoć.

"Tek kad sam nazvao Udrugu Borelioza, dobio sam potvrdu da se mnogi osjećaju isto kao i ja, to mi je bio mali spas", kaže danas.

Kopirati
Drag cursor here to close