Povećanje smrtnosti

Mjere nisu spasile zdravlje - naprotiv!

Stroge mjere u borbi protiv koronavirusa, u BiH nisu donijele očekivane rezultate, naprotiv ugrozile su živote.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 12. 2020. u 13:42 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije donose stroge mjere (a županijski stožeri ih većinom kopiraju) i optužuju građane za neodgovornost jer su korona brojke podivljale, nadležni ne govore kakve su posljedice donesenih mjera.

Građani se pozivaju da drže razmak, da se ne rukuju, da održavaju socijalnu distancu i smanje moguće kontakte,  zaustavljajući sve ono što je po prirodi karakteristično za čovjeka kao društveno biće, nitko od nadležnih se ne pita kako sve to utječe na cjelokupno zdravlje građana.

Učinak mjera zapravo govori suprotno, na grafikonu ministarstva civilnih poslova koje pokazuje kretanje broja umrlih od Covid 19 na području FBiH broj smrti porastao je nakon donošenja mjera.

 Foto:www.mcp.gov.ba / Kretanje broja umrlih na podrućju FBiH i Vremenski interval donošenja mjera i preporuka

Može se postaviti pitanje, jesu mjere doprinijele povećanju smrtnosti stanovništva u FBiH?

Valja istaknuti studiju iz Yorka koja je pokazala da je izolacija praćena depresijom i anksioznošću povećala broj srčanih i moždanih udara za 29 posto.

Preporuke od 20.10.2020 glase: ''Preporučuje se osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb…''

Prema njemačkom istraživanju koje je u svibnju predstavljeno na virtualnom kongresu Europske akademije za neurologiju, pored potvrđenih rezultata da socijalna distanca povećava rizik od srčanog i moždanog udara, studija je pokazala da socijalna izoliranost povećava šanse za 50 posto, da ćete umrijeti od bilo kojeg uzroka, te da nedostatak financijske potpore povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

U konačnici se nameće pitanje donositeljima mjera hoće li se oformiti tim za reviziju i utvrđivanje točnog uzroka smrti svih odoboljelih od Covid 19 na području FBiH, jer kao što je poznato i sama WHO je priznala problem PCR testovima i lažno pozitivnim osobama.

Podsjetimo i Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je da je odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tijekom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

"U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih stožera ministarstava zdravstva", stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog stožera Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti"

Kopirati
Drag cursor here to close