Rijetko nasljedno oboljenje

Poslušajte autobiografsku pjesmu mladića koji se bori s hemofilijom

Iako ova pjesma opisuje Markov život i borbu s hemofilijom, u pjesmi se možemo pronaći svi mi, bili bolesni ili zdravi.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 12. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Udruge oboljelih od hemofilije Banja Luka, Marko Spajić, dvadesetčetverogodišnjak iz Trebinja, je u nedjelju 27.12.2020. godine na svojim društvenim mrežama objavio autobiografsku pjesmu o svojoj borbi s rijetkim nasljednim oboljenjem hemofilijom pod nazivom 'Nikad neću stat'.

Poznata i pod nazivom „kraljevska bolest“, hemofilija je kronično oboljenje, s kojim se osobe rađaju i umiru, a koje dovodi do neodgovarajućeg zgrušavanja njihove krvi. Ovo oboljenje se ispoljava povećanom sklonošću ka krvarenju, što znači da oboljeli krvare duže u odnosu na zdrave osobe, kako nakon povreda, tako i spontano. Kod teškog oblika ovog oboljenja, spontana krvarenja se javljaju često, bez ikakvog očiglednog uzroka. Krvarenja kod osoba se hemofilijom se najčešće javljaju u zglobove, praćena su bolom i otežanim pokretima. Ako se ova krvarenja ne spriječe i ne
liječe na odgovarajući način, oboljeli od hemofilije u konačnici postaju invalidna lica, osuđeni na život na štakama ili u invalidskim kolicima. U slučaju da se krvarenja kod osoba s hemofilijom jave u
mozak ili gastrointestinalni trakt, ona mogu imati smrtni ishod.

Međutim, Marko se itekako trudi da ga ovo oboljenje ne ograničava u njegovom životu i uspijeva se na svojstven način "izboriti" s ovim oboljenjem. Marko je veoma svestrana osoba, s različitim hobijima i interesiranjima, nekada je prodavao suvenire u Trebinju, sada radi kao taksi dispečer.

Pored toga, jako je kreativan, crta, piše priče i pjesme, snima skečeve i veoma uspješno vodi svoje društvene mreže Facebook, Instagram i YouTube kanal.

Uz podršku našeg Udruženja i dobrih ljudi: Video produkcijske kuće „Komitet“, JU KSC Vogošća,
OŠ „Mirsad Prnjavorac“, Crvenog križa FBiH i novinara Elvedina Kovača, Marko Spajić je snimio
profesionalni muzički spot za svoju pjesmu 'Nikad neću stat' “. Iako ova pjesma opisuje Markov život i borbu s hemofilijom, u pjesmi se možemo pronaći svi mi, bili bolesni ili zdravi.

Zbog generalno niske svijesti opće javnosti o ovom oboljenju, osobe s hemofilijom nerijetko ostaju
nevidljive u našem društvu.

Zbog svega navedenog, ovom prilikom Vas molimo da putem Vašeg medija objavite Markovu pjesmu, kako bi što više ljudi saznalo što je hemofilija i čulo priču o njegovoj borbi s ovim oboljenjem, i na taj način omogućili osobama sa hemofilijom da bar na kratko prestanu biti nevidljive u društvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close