Još malo, strpite se ...

Marco objasnio kako će doći do kraja pandemije koronavirusa

Povećanim širenjem omikrona, uz cjepiva povećat će se i prirodni imunitet, tako da bi moglo doći do ubrzanog procesa bližeg endemiji od pandemije.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2022. u 08:31 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Europske agencija za lijekove (EMA) istaknuli su kako, usprkos tome što se širenje varijante omikron ne smatra pozitivnim, ovo bi moglo pokrenuti proces koji će od pandemije dovesti do endemije, javlja Anadolu Agency (AA).

Dužnosnik EMA-e nadležan za strategiju cijepljenja Marco Cavaleri održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o pandemiji COVID-19 i cijepljenju.

Upitan kada ćemo doći do svjetla na kraju tunela Cavaleri je rekao kako se još uvijek ne zna, ali da je ono što je primjetno da virus poprima endemsko stanje.

”Međutim, ono što ne možemo reći je da smo došli u stanje endemije. Koronavirus se i dalje ponaša pandemijski. To nam pokazuju i hitni slučajevi koje je uzrokovao omikron”, rekao je Cavaleri.

Istaknuo je kako ne smijemo zaboraviti da se još uvijek nalazimo u pandemiji.

Prema njegovim riječima, povećanjem imuniteta među ljudima, kao i širenjem varijante omikron, uz cjepiva povećati i prirodni imunitet, moglo bi doći do ubrzanog procesa bližeg endemiji od pandemije.

Osvrnuo se i na navode Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da bi u narednih nekoliko mjeseci više od polovice populacije u Europi moglo biti zaraženo omikronom.

Istaknuo je kako su zabrinuti teretom koji bi val omikrona mogao donijeti te da je potrebno biti spreman na posljedice ovog vala iako se čini da bolest izaziva blaže simptome.

Osvrnuvši se na činjenicu da je omikron varijanta zaraznija, Cavaleri je rekao kako će veliki broj ljudi biti izložen virusu, čak i ako ne pokazuju simptome.

”To bi značilo da bi moglo doći do jačanja prirodnog imuniteta. Veoma je važno postizanje dodatnog imuniteta jer bi to moglo omogućiti da zaraza preraste u endemiju. Veliko širenje omikrona nije dobra vijest, ali nakon što ovaj val ostavi posljedice u Europi i drugim dijelovima svijeta, to što će se zaraziti veliki broj ljudi, možemo poimati kao da ćemo imati snažan imunitet koji će nas odvesti od pandemije do endemije”, rekao je Cavaleri.

Kopirati
Drag cursor here to close