Suradnja s hrvatskom

Ljekovito bilje je velika prilika Hercegovine

Lifestyle / Zdravlje | 06. 06. 2014. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S ponosom možemo reći da sada možemo raditi laboratorijske analize ulja od lavande i smilja'', kazao je direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković na završnoj konferenciji projekta "Ljekovito mediteransko bilje" koji je financirala EU u iznosu od 450.122. 22 eura iz sredstava IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH.

Kako je istaknuto, tijekom 18 mjeseci trajanja projekta radilo se, uz ostalo, na povezivanju i udruživanju proizvođača, registriranja rasadnika ljekovitog bilja, te nabavki plinskog kromatografa za ispitivanje eteričnih ulja.

Ivanković je napomenuo kako su izdvojeni najbolji primjerci bilja koji su do sada posađeni na oko pet hektara u Ljubuškom, 25.000 sadnica u Posušju i jedan hektar u Bijelom polju u Mostaru.

Domaćim proizvođačima je dana preporuka da smanje cijene ukoliko žele biti konkurentniji na tržištu smilja i lavande. Inače, hercegovački proizvođači prošle su godine prodavali kilogram svježeg smilja za 2,75 maraka, što po Ivankovićevom mišljenju, nije realna cijena s obzirom da kilogram smilja u Hrvatskoj košta pet kuna (1,30 maraka).

Što se tiče izvoza spomenutih vrste ulja, Ivaković smatra kako je to tržište dosta varljivo, no s obzirom na kvalitetu našeg eteričnog ulja i povećano zanimanje farmaceutskih kompanija (trenutno je potražnja daleko veća od ponude) možemo se nadati povećanom izvozu.

Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa, otok Hvar, koji je nositelj projekta s hrvatske stane izjavio je kako zbog uspješnosti dosadašnjih aktivnosti očekuje i nastavak ovog projekta koji bi se odnosio na daljnji razvoj tih vrsta bilja.

Dodao je kako očekuje da će BiH i Hrvatska s lavandom i smiljem biti konkurenti na europskom tržištu.

Šefica mostarskog Ureda izaslanstva EU u BiH Marsaili Fraser naglasila je kako se ovaj projekt odnosi na segment koji je vrlo važan za EU, a to je razvoj i plasman domaćeg proizvoda.

- Hercegovina i Dalmacija su prekrasne regije s ogromnim potencijalom za ekonomski razvoj, smatra Fraser, napominjući kako je veoma važno da će ovim projektom Mostar dobiti laboratorij u kojem će proizvođači ljekovitog bilja moći testirati svoje proizvode.

-Hercegovina ima veliki potencijal, posebno u turizmu i agrokulturi kao i povezivanju tih stvari, a ovaj projekt pokriva oba ta područja, kazala je Fraser, dodavši kako je glavna ideja da se ljekovito bilje brendira.

U sklopu projekta bh. i hrvatski predstavnici obišli su tvornice i postrojenja koja se bave eteričnim uljima u Provansi.

Inače, smilje je postalo kultni "anti age" sastojak kozmetike jer kao i lavanda potiče regeneraciju kože te se sve više koristi i u medicinske svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close