Politika

Legalizacija marihuane u BiH: Lijek čeka vlast

Pokušaji da se kanabis legalizira u medicinske svrhe u fazi su čekanja. Još u travnju, Povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga predložilo je set rješenja...
Lifestyle / Zdravlje | 26. 08. 2019. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oboljeli od malignih, ali i autoimunih bolesti u BiH nadaju se da će se legalizacija kanabisa u medicinske svrhe uskoro dogoditi i u našoj zemlji jer bi tako nabavljali provjerene lijekove, koji bi bili i jeftiniji u odnosu na ilegalne, navela je Federalna televizija.

Šejli Daidžić 2016. dijagnosticirana je multipla skleroza. Od tada se njen život promijenio. Prvo je ostala nepokretna, a kasnije potpuno izgubila i vid. Terapije joj nisu pomagale, pa je odlučila uz terapiju koristiti i ulje kanabisa. Već prvog tjedna osjećala se bolje.

''Kroz nekih 20 dana ja sam već vratila svoj vid, ne u potpunosti boje da razlikujem, ali sam mogla vidjeti. Tremori su popustili, spazme su popustile. Ulje ne može samo, morate sudjelovati s njim. Tada sam odlučila pokušati vježbati, ruke, noge. Kroz mjesec i pol ja sam već hodala, ne još uvijek sama, ali sam hodala'', priča Šejla.

Šejla danas hoda i radi. Iako je zahvaljujući ulju kanabisa opet samostalna, ovaj preparat koji olakšava simptome u našoj zemlji i dalje je ilegalan. Pokušaji da se kanabis legalizira u medicinske svrhe u fazi su čekanja. Još u travnju, Povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, s ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem na čelu predložilo je set rješenja koje kasnije treba odobriti Vijeće ministara BiH kako bi se kanabis konačno legalizirao. Međutim, naišli su na određene prepreke.


''Da se supstance koje su bile strogo zabranjene iz tabele tri prenesu u tabelu dva tom odlukom, a to je stroga kontrola i da se ti lijekovi mogu podizati u ljekarnama. Nažalost, stav ministra zdravlja entiteta RS koji je član tog povjerenstva je bio protiv toga'', navodi Osmanović.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS (SNSD) kaže kako zakon to ne dozvoljava.

''Na samoj sjednici ja sam podržao izmjene i dopune zakona koje su upućena Ministarstvu sigurnosti, gdje je sa samog sastanka Komisije donesen zaključak da Ministarstvo sigurnosti preuzme dalje korake upućivanja izmjena i dopuna Zakona u Parlamentarnu proceduru'', navodi Šeranić.

Bez konsenzusa nema ni rješenja. Da bi se pristupilo izmjeni navedenog Zakona neophodno je da radi Parlament koji je trenutno u svojevrsnoj blokadi, kao i Vijeće ministara čiji novi sastav još nije ni formiran. Inače, najglasniji u ovoj priči je Irfan Ribić. Vođen parolom "bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav", ne nalazi opravdanje za zastoj ovog procesa.

''Kancer je isti i kod HDZ-a i SNSD-a i SBB-a i Naše stranke, tu ne smijemo praviti nikakvu razliku. Bolesni ljudi ne mogu čekati, netko tko ima kancer, danas mu je dragocjen taj jedan dan, a ne da čeka tamo neke inicijative hoće li se netko složiti ili ne'', ističe Irfan.

 


Legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH podržavaju i Federalno ministarstvo zdravstva, kao i državna Agencija za lijekove, ali zbog nesloge ključnih aktera o načinu legalizacije oboljeli će, očigledno je, još pričekati.

Kopirati
Drag cursor here to close