Prezentirano istraživanje

Korupcija lijeka nema: Gdje smo sve varali u kupovini opreme i cjepiva tijekom pandemije

Istraživanje o putu medicinske opreme i lijekova u BiH tijekom pandemije pokazuje velike nelogičnosti i nepravilnosti
Lifestyle / Zdravlje | 07. 04. 2022. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Udruženja Stop mobbing i Kap proveli su anketno istraživanje u zdravstvenim ustanovama u BiH 

U svrhu analize "Put medicinske i sanitetske opreme i cjepiva u BiH tijekom Covid-19 pandemije" udruženja Stop mobbing i Kap proveli su anketno istraživanje u zdravstvenim ustanovama u BiH na svim razinama, u razdoblju prosinac 2021- ožujak 2022. godine.

Cilj istraživanja, koje je prezentirano simbolično na Svjetski dan zdravlja, je bio da se utvrdi kako su zdravstvene i relevantne institucije vlasti reagirale na epidemiju te koliko su sredstava i iz kojih izvora utrošili na nabavku medicinske i sanitetske opreme kao i cjepiva.

"Istraživanje je pokazalo izuzetan nedostatak komunikacije, prikrivanje informacija, netransparentnost u donošenju odluka u poslovanju javnih institucija u BiH u vrijeme pandemije", rekla je danas tijekom prezentacije istraživanja u Mostaru Anica Ramić, predsjednica UG Stop mobbing.

Različite cijene

Dodala je da također "rezultati analize pokazuju različite indikatore koji upućuju na nepravilnosti u javnim nabavkama a neki od njih su da su donacije često knjižene mnogo skuplje od cijena u javnim nabavkama i obratno, zastupljene su tri različite cijene nabavke kisika u tri bolnice, primjetne su različite cijene doniranih i kupljenih cjepiva, testova i slično".

Foto:PR / Istraživanje je pokazalo izuzetan nedostatak komunikacije, prikrivanje informacija, netransparentnost

"Prilikom prikupljanja odgovora iz javnih institucija susreli smo se sa ignoriranjem javnih ustanova u Federaciji BiH u više od 50 posto slučajeva, dok je taj postotak u Republici Srpskoj veći od 90 posto. Iako smo se tijekom istraživanja pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama, većina institucija kojima je upućen anketni upitnik nisu odgovorili na pitanja", izjavila je Merima Spahić iz udruženja Kap.

Kao primjere izuzetne nesuradnje tijekom istraživanja istakla je "sve Kliničke centre u BiH, Civilnu zaštitu FBiH te Ministarstvo zdravstva FBH".

Nepravilnosti i nelogičnosti

Također, prema njenim riječima, primjetne su različite nepravilnosti i nelogičnosti  prilikom javnih nabavki  i donacija vakcina, testova i druge opreme tokom pandemije.

"Cjepiva različitih proizvođača u BiH su kupovane i donirane po različitim cijenama. Zanimljivo je da je npr. Srbija donirala BiH 10.000 cjepiva AstraZeneca vrijednosti 3,91 po cjepivu. Za isto cjepivo je prilikom kupovine iz federalnog proračuna izdvojeno 7,128 KM po dozi", rekla je Spahić

Anica Ramić je dodala da su i testovi u BiH kupovani ili donirani po cijenama od 0,80 KM do 90 KM.

"Tako je npr. Zavod zdravstvenog osiguranja KS  dvije stavke "transportni medij" 2.000 komada i 6.000 komada, kupio preko UNDP-a po različitim cijenama istom Odlukom od 19.03.2021.u visini od 1,85 KM po komadu i 3.5 KM po komadu", rekla je Ramić.

Foto:PR /  Primjetne su različite nepravilnosti i nelogičnosti  prilikom javnih nabavki  i donacija vakcina, testova i druge opreme

Problem u izdvajanju 12,9 milijuna dolara

Kao još jedan problem koji je primijećen tijekom istraživanja jeste i izdvajanje 12,9 milijuna dolara za nabavku cjepiva na razini BiH.

Predstavnice dva udruženja su podsjetile da je BiH potpisala Ugovor s COVAX-om 18. 9. 2020. godine o isporuci milijun i 232 tisuća doza cjepiva, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara. Kompletan iznos uplaćen je 18. prosinca 2020. godine, od čega je do listopada 2021. BiH isporučeno manje od jedna trećine  vakcina – 332.640 doza.

"U međuvremenu, BiH je većinu cjepiva dobila putem donacija iz različitih zemalja i organizacija. Više od 700.000 cjepiva u BiH čeka na sigurno uništavanje zbog isteklog roka trajanja. Skupocjeno uništavanje cjepova u trećim zemljama, financira se iz javnih institucija u BiH", rečeno je tijekom press konferencije.

Zabrinutost

Predstavnica udruženja Kap je izrazila zabrinutost odgovorom iz Federalnog ministarstva  zdravstva koje je navelo da ne može sudjelovati u istraživanju jer "nema bazu podataka o izdanim rješenjima za uvoz lijekova i medicinskih sredstava iz humanitarne pomoći iako Član 85 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH jasno definira da su entitetska ministarstva zdravstva dužna da vode registar".

"Tko vodi bazu podataka, tko kontrolira skladištenje i kvalitetu lijekova, nismo uspjeli doznati", rekla je Spahić.

Rezultati istraživanja dostupni su na Facebook stranicama dva udruženja.

Istraživanje "Put medicinske i sanitetske opreme i cjepiva u BiH tijekom Covid-19 pandemije" provedeno je u okviru projekta "Virus za koji ima lijek!" koga provodi udruženje Stop mobbing i udruženje za razvoj društva Kap s ciljem smanjenja različitih pojavnih oblika korupcije u zdravstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close