Sve više prosvjeda

Kina i koronavirus: Je li vlast izgubila bitku za ''nula covida''?

Peking je odlučno stao iza politike nula covida - pristupa koji je čvrsto zagovarala administracija predsjednika Xi Jinpinga - ali pitanje je je li ovaj pristup već počeo gubiti bitku?
Lifestyle / Zdravlje | 04. 12. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjedi protiv strogih mjera zabrane kretanja, nametnutih u pokušaju da se spriječi širenje covida-19, izbili su širom Kine tijekom posljednjeg tjedna studenog.

Nemiri su se širili istovremeno sa koronavirusom - država je bilježila porast broja novooboljelih, javlja BBC.

Kina nije jedina koja je uvela stroge restriktivne mjere tijekom pandemije, ali je većina zemalja ove mjere koristila samo kako bi zauzdale širenje bolesti dok se ne izrade i ne podijele cjepiva.

Mjere su se ukidale različitim tempom širom svijeta, a većina vlada je u međuvremenu prihvatila filozofiju ''života sa virusom''.

Peking je odlučno stao iza politike nula covida - pristupa koji je čvrsto zagovarala administracija predsjednika Xi Jinpinga - ali pitanje je je li ovaj pristup već počeo gubiti bitku?

BBC novinari su razgovarali sa troje stručnjaka za zarazne bolesti.

Kinesku strategiju potpunog suzbijanja covida-19 upornim zabranama kretanja kritizirali su brojni eksperti, poput onih iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): još prošlog svibnja, generalni direktor Thedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je pristup Pekinga neodrživ''.

''Većina eksperata iz epidemiologije i globalnog zdravlja vjeruje od početka 2020. godine da politika nula-covida nije održiva dugoročna strategija", kaže Mark Vulhaus, profesor epidemiologije zaraznih bolesti sa Univerziteta u Edinburghu, u Velikoj Britaniji.

Profesor Vulhaus smatra da je samo mali broj ''dobro pozicioniranih zemalja'' - poput Australije i Novog Zelanda - mogao da primeni pristup nula covida na ograničeno vremensko razdoblje, ali da su čak i te daleke otočne zemlje na kraju morale da se prebace na ''život sa virusom''.

''Kina je poslednja velika ekonomska sila koja se suočila sa tim izazovom'', kaže on.

Cijeli članak i istraživanje možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close