Loše navike

Kasna večera i odlazak na spavanje mogu ugroziti naše zdravlje

Istraživanje je pokazalo kako večera prije 21 sat i odlazak na spavanje barem dva sata nakon posljednjeg obroka smanjuju rizik od raka dojke i raka prostate.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 01. 2019. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večera prije 21 sat i odlazak u krevet barem dva sata nakon obroka znatno smanjuju rizik za rak dojke i prostate, pokazala je studija španjolskih znanstvenika.

Nedavno objavljena studija grupe španjolskih znanstvenika pokazala je vrlo zanimljive rezultate o povezanosti posljednjeg obroka u danu i odlaska na spavanje sa mogućnošću razvoja dvaju vrlo učestalih karcinoma. Naime, istraživanje je pokazalo kako večera prije 21 sat i odlazak na spavanje barem dva sata nakon posljednjeg obroka smanjuju rizik od raka dojke i raka prostate.

Analizirali su 1205 bolesnica s karcinomom dojke i 621 bolesnika s karcinomom prostate, piše Živim.hr.

''Ova studija sugerira da promjene u cirkadijanom ritmu spavanja ili promjene u prehrani povećavaju rizik za najčešće karcinome širom svijeta'', navode autori studije pod vodstvom dr. sc. Manolis Kogevinas s Instituta za globalno zdravlje Barcelone (ISGlobal) u Španjolskoj.

Dakle, suprotno uvriježenom mišljenju kako bi nam neke namirnice mogle naškoditi u gluho doba noći, u čemu također ima nešto istine - bit ovog istraživanja nije u tome što jedemo, nego kad jedemo i zašto to nije dobro.

 

25 posto manji rizik za rak

Osobe koje su rano večerale (prije 21 sat) i imale dug razmak između večere i spavanja (više od dva sata) imale su približno 25 posto manji rizik za rak nego oni koji su večerali nakon 10 sati i imali kratak razmak između večere i spavanja.

''Ako se ovi nalazi potvrde, utjecaj bi mogao biti osobito važan u kulturama poput onih u južnoj Europi, gdje ljudi kasno večeraju'', dodala je dr. Kogevinas ispred istraživačkog tima.

Studija je objavljena online u International Journal of Cancer.

 

Što možete učiniti već sad?

Ako se i vi prepoznajete u ovoj priči, a želite učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje, jednostavno presijecite.

Potrebno je dovesti život u red, a to znači:

  • ujutro se probuditi do 7 h
  • doručkovati ne kasnije od 2 sata nakon buđenja
  • ručati između 12 i 14 h
  • večerati do 21 h
  • jesti voće za jutarnju i popodnevnu užinu
  • biti tjelesno aktivan
  • ići spavati do 23 h

 

Kopirati
Drag cursor here to close