Pokušajte...

Kako poboljšati kratkoročno pamćenje? 10 provjerenih načina da pamtite bolje

Postoje određene stvari koje bi trebali početi raditi ako želite bolje kratkoročno pamćenje.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 05. 2024. u 10:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vaše kratkoročno pamćenje igra ulogu u rješavanju problema, organiziranju i obavljanju jednostavnih zadataka u svakodnevnom životu, prenosi Blinkist. Evo kako ga poboljšati.

1. Počnite meditirati

Meditacija može imati ogroman utjecaj na zdravlje vašeg mozga, kao i na vaš potencijal kratkoročnog pamćenja - a ne morate je čak ni činiti redovno da biste vidjeli dobrobiti. Istraživanje iz 2020. proučavala je učinak jedne osmominutne sesije meditacije svjesnosti.

U usporedbi sa grupom koja je slušala audio knjigu i grupom koja je provodila vrijeme radeći što god je htjela, grupa koja je meditirala povećala je svoj kapacitet vizualnog kratkoročnog pamćenja. Dakle, sljedeći put kad želite zadržati više informacija u svom mozgu, zastanite radi kratke sesije meditacije.

Pokazalo se čak da meditacija pomaže onima s gubitkom pamćenja. Jedno je istraživanje ljudima s gubitkom pamćenja propisalo osmotjedni program meditacije. Nakon meditacije punih osam tjedana, sudionici su imali znatno bolji protok krvi u nekoliko područja mozga. To je pomoglo u poboljšanju izvedbe zadataka verbalizacije osjećaja i zadataka logičkog pamćenja.

2. Smanjite šećer

Slatke grickalice mogu biti ukusne, ali mogu oslabiti vaše pamćenje. Dijete s visokim udjelom šećera povezuju se s Alzheimerovom bolešću, a čak i kratkotrajna izloženost šećeru može oslabiti pamćenje.

Istraživanja pokazuju da niža razina šećera u krvi poboljšava prisjećanje stvari koje ste upravo naučili. Također može poboljšati sposobnost učenja i pamćenja.

3. Isprobajte trening mozga

Istraživanja su podijeljena može li trening mozga zapravo pomoći vašem kratkoročnom pamćenju. Trening mozga uključuje igre i zagonetke koje treniraju vaš mozak određenim mentalnim vještinama. Možete preuzeti aplikacije koje će vas voditi kroz to.

Dokazano je da trening mozga poboljšava radnu memoriju, brzinu obrade i izvršnu funkciju, što se koristi pri obavljanju više zadataka, fokusiranju i planiranju.

4. Riješite sudoku, križaljke i zagonetke

Možete ojačati svoj mozak kao i svaki drugi mišić, a zagonetke vam u tome mogu pomoći. Istraživanja pokazuju da četiri mjeseca redovitog izvođenja sudokua može poboljšati vaše radno pamćenje.

A stimulativne aktivnosti poput čitanja, računalnih igrica, umjetnosti i rukotvorina te križaljki mogu smanjiti rizik od kognitivnog pada.

5. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnogo zdravstvenih prednosti te se pokazalo da može poboljšati i kratkoročno pamćenje. Jedno je istraživanje pokazalo da se kognitivna disfunkcija jedne grupe ljudi poboljšala kad su tri mjeseca konzumirali zeleni čaj.

Istraživači su zaključili da bi zeleni čaj mogao poboljšati kognitivnu funkciju ili smanjiti progresiju kognitivne disfunkcije. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može povećati radnu memoriju i promijeniti kratkoročnu plastičnost moždanih veza. Čak bi mogao biti učinkovit tretman za stanja pamćenja poput demencije.

6. Vježbajte više

Možete dodati kratkoročno pamćenje na popis stvari koje vježba može poboljšati. Istraživanja pokazuju da trčanje na traci 30 minuta jednom dnevno tijekom 10 dana može poboljšati kratkoročno pamćenje. Također je dokazano da tjelovježba jača radnu memoriju i memoriju za prepoznavanje složenih predmeta.

A ako želite premjestiti nove informacije iz svog kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje, pokazalo se da vam jedna vježba također pomaže da se to dogodi.

7. Povećajte unos Omega-3 masnih kiselina

Omega-3 je esencijalna masna kiselina koja se može naći u svemu, od lososa i skuše do lanenih sjemenki i oraha.

Također je možete dobiti u obliku dodatka. Istraživanja su otkrila da oni koji konzumiraju dodatke s ribljim uljem pokazuju poboljšanja u: kratkoročnom pamćenju, radnom pamćenju, trenutačnom verbalnom pamćenju, te odgođenom prisjećanju

8. Smanjite alkohol

Teška noć opijanja može dovesti do nesvijesti i nemogućnosti pamćenja sljedeći dan. Ali čak i kad ne pijete toliko, vaše kratkoročno pamćenje može pretrpjeti udarac. Jedno istraživanje tražilo je od sudionika da urade zadatak kojim se testira njihovo kratkoročno pamćenje.

Tjedan dana kasnije, sudionici su ponovno obavili zadatak, nakon konzumiranja 1,2 mililitra alkohola po kilogramu tjelesne težine ili nakon konzumiranja placeba. Sudionici koji su pili alkohol imali su znatno lošije rezultate za kratkoročno pamćenje.

Alkohol također može dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, pa čak i demencije. Ako ste teški pijanac, potražite pomoć kako biste ga počeli rješavati.  Ako jednostavno uživate u piću s vremena na vrijeme, izbjegavajte prekomjerno opijanje i svedite piće na minimum kako biste maksimalno poboljšali svoje pamćenje.

9. Spavajte dovoljno

Manjak sna uvelike utječe na to koliko dobro vaš mozak može raditi, pa nije ni čudo da utječe na kratkoročno pamćenje.

Dajte si dovoljno vremena da spavate preporučenih sedam do devet sati. Ovo je važno svake večeri, naravno, ali posebno kada želite biti mentalno najbolji.

10. Ponavljajte informacije

Ovo vam može doći prirodno, ali ponavljanje svega što trebate zapamtiti može vam pomoći da to zadržite u svom kratkoročnom pamćenju. To je zato što vaš mozak može držati samo ograničenu količinu stvari u vašem kratkoročnom pamćenju, pa redovito čisti stvari za koje misli da vam nisu potrebne.

Nemojte se oslanjati na to da ćete nešto jednom pročitati ili čuti. Ponovite to nekoliko puta, bilo naglas ili u glavi, kako biste pokušali zadržati. To može biti od pomoći kada vam netko kaže svoje ime, kad se pokušavate sjetiti timske narudžbe za kavu ili kada idete u trgovinu po nekoliko stvari.

 

Kopirati
Drag cursor here to close