Otkrivaju stručnjaci

Ove jednostavne vježbe mogu poboljšati pamćenje

Nova studija otkriva najbolje vježbe za mozak koje će poboljšati pamćenje.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 02. 2023. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do danas znamo kako će tjelesna aktivnost dobro utjecati na naše fizičko zdravlje, ali čini se da mogu utjecati i na naš mozak.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Epidemiology & Community Health, i gdje se pratilo oko 4500 odraslih osoba u Engleskoj tijekom cijelog dana u trajanju od tjedan dana, znanstvenici su analizirali koliko će tjelesna aktivnost utjecati na kratkoročnu memoriju, rješavanje problema ili mogućnosti procesuiranja stvari.

Studija je otkrila kako će aktivnosti umjerene snage, ali i one intenzivne, pa čak i ako ih izvodite manje od 10 minuta, utjecati na bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Zaključili su kako osobe koje izvode ove vježbe imaju bolju radnu memoriju i veliki se utjecaj primijetio kod planiranja i organiziranja. No osobe koje su većinu vremena provodile u krevetu, ili sjedeći, te su se jako malo kretali, mogu računati na 1 do 2 posto slabije rezultate, prenosi Ordinacija.

Kako se studija bavila već provedenim analizama, nisu im bili poznati svi podaci sudionika o njihovom zdravlju ili kognitivnim sposobnostima. Zaključak bi jednostavno mogao biti da osobe koje se više kreću imaju bolje kognitivne sposobnosti, naveo je autor studije John Mitchell, s instituta za Sport, vježbanje i zdravlje u Londonu. No dodaje kako bi istraživanje mogli ukazivati da samo minimalne promjene u svakodnevici mogu utjecati na naše pamćenje.

NAJBOLJE VJEŽBE ZA PAMĆENJE

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da pokušate izvoditi više od jedne navedene vježbe za bolji rad mozga, a one uključuju:

  • Ples
  • Čučnjevi ili hod na mjestu dok gledate omiljenu seriju
  • Uključite hodanje u rutinu
  • Hodanje stepenicama

Prošećite psa, a ako nemate svog, uzmite susjedovog jer istraživanja pokazuju da osobe koje imaju psa u danu hodaju i do 22 minute više od prosjeka.Ipak, zadnje studije otkrivaju kako intenzivnije aktivnosti ustvari jesu najbolji način zaštite zdravlja mozga. Iako nisu naveli o kojim se točno aktivnostima radi, ali one mogu uključivati:

  • HIIT trening
  • trčanje
  • plivanje
  • bicikliranje
  • plesanje

Dodatni je savjet stručnjaka da sjedenje zamijenite kratkim "treninzima", što može značiti da ćete se samo popeti stepenicama ili par minuta posvetiti čučnjevima.

Kopirati
Drag cursor here to close