Pokušajte kod kuće

Jednostavni dvominutni test predviđa koliko bismo dugo mogli živjeti

Test ustajanja u sjedeći položaj mjeri različite faktore dugovječnosti, koji uključuju zdravlje srca, ravnotežu, agilnost, snagu jezgre i nogu te fleksibilnost.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 10. 2023. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni faktori određuju koliko ćemo dugo živjeti. Neki od njih su izvan naše kontrole, ali postoje i oni koji su povezani sa životnim navikama poput prehrane i tjelovježbe.

U emisiji Today, doktorica Natalie Azar otkrila je da postoji test koji može predvidjeti koliko bi dugo netko u dobi između 51 i 80 godina mogao poživjeti.

Test ustajanja u sjedeći položaj mjeri različite faktore dugovječnosti, koji uključuju zdravlje srca, ravnotežu, agilnost, snagu jezgre i nogu te fleksibilnost.

Kako se izvodi test?

Ovaj jednostavan test ne zahtijeva nikakvu opremu. Morate iz stajaćeg položaj sjesti na pod i prekrižiti noge, a zatim se vratiti u početnu poziciju samo koristeći noge da se podignete, odnosno spustite.

Test počinjete s 10 bodova i oduzimate po jedan bod za korištenje ruku, koljena, podlaktica, jedne strane noge ili ako oslonite jednu ruku na koljeno ili bedro. Što je konačni broj bodova manji, to smo pod većim rizikom od rane smrti.

Dr. Azar referirala se na studiju iz 2012., rekavši: "Studija je pokazala da što je rezultat niži, to je sedam puta veća vjerojatnost da ćete umrijeti u sljedećih šest godina.

Bodovi za rezultate

"Cilj neka vam bude skupiti osam ili više bodova. Kako starimo, provodimo vrijeme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost također su jako važni", dodala je.

U istraživanju, koje je objavilo Europsko kardiološko društvo, sudjelovalo je 2002 sudionika, od čega 68 posto muškaraca. 40 posto onih koji su osvojili najmanji broj bodova (od nula do tri) su umrli unutar 11 godina od istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close