Imunitet

Izrael testirao četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-19

Medicinski centar Sheba u Ramat Ganu, u blizini Tel Aviva, “razmotrit će efikasnost cjepiva u stvaranju antitijela i sigurnosti, i kako bi se ustanovilo da li je generalno potrebna četvrta doza", izjavio je glasnogovornik centra, dodajući da su svih
Lifestyle / Zdravlje | 27. 12. 2021. u 12:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska bolnica u ponedjeljak je primijenila četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-19 na probnoj grupi, u pokušaju da suzbije val zaraza podstaknut omikron varijantom koronavirusa.

Medicinski centar Sheba u Ramat Ganu, u blizini Tel Aviva, “razmotrit će efikasnost cjepiva u stvaranju antitijela i sigurnosti, i kako bi se ustanovilo da li je generalno potrebna četvrta doza",  izjavio je glasnogovornik centra, dodajući da su svih 150 ljudi koji su testirani članovi medicinskog osoblja.

Komisija eksperata ministarstva zdravstva prošli je tjedan preporučila da Izrael postane prva zemlja koja će ponuditi četvrtu dozu cjepiva osobama starijim od 60 godina i osobama sa slabim imunološkim sustavom, kao i medicinskim radnicima.

Prijedlog je pozdravila izraelska vlada, koja se suočavala s rastućim brojem zahtijeva za cijepljenje.

Četvrta doza čeka, međutim, na odobrenje generalnog direktora ministarstva, Nachmana Asha, doktora čije se odluke donose, tvrde dužnosnici, bez vladine intervencije.

Uzimajući u obzir brige zbog nedovoljnih podataka s testova, Ash bi mogao izmijeniti kriterije o dostupnosti cjepiva za određene grupe, produžujući starosnu dob na 70 godina i izbacujući medicinske radnike iz testne grupe, prenose izraelski mediji.

Ministarstvo zdravstva nije to ni potvrdilo ni negiralo, niti je priopćilo kada će Ash objaviti svoju odluku.

Oko 63 posto od 9,4 milijuna izraelskih stanovnika primilo je je prve dvije doze cjepiva, sudeći po podacima ministarstva. Skoro 45 posto primilo je treću dozu. Prijavljeno je blizu 2.000 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva zaraze omikron varijantom koronavirusa.

Izrael je zemlja koja je provela najbrži proces cijepljenja prije godinu dana i postala je prva koja je svjedočila činjenici da imunitet vremenom slabi, odgovarajući opsežnim programom davanja treće doze cjepiva, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close