Podrijetlo covida

Istraga: Koronavirus nije razvijen kao biološko oružje

U izvješću se također odbacuje sugestija da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije „nemaju izravan pristup Institutu virologije u Wuhanu“ te su optuženi za širenje dezinformacija.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 10. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured američkog ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je u petak novu procjenu obavještajne zajednice, s koje je skinuta oznaka tajnosti, o podrijetlu covida-19, a u izvješću se procjenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje, prenosi Hina.

Prirodno podrijetlo i curenje iz laboratorija uvjerljive su hipoteze o tome kako je covid-19 prvi put zarazio ljude, no analitičari se ne uspijevaju složiti oko toga što je vjerojatnije i može li se uopće donijeti konačna procjena, stoji u izvješću ODNI-ja.

U izvješću se također odbacuje sugestija da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije „nemaju izravan pristup Institutu virologije u Wuhanu“ te su optuženi za širenje dezinformacija.

Izvješće je produkt 90-dnevne revizije koju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila u kolovozu, usred intenzivnih političkih sukoba oko toga treba li kriviti Kinu za posljedicu globalne pandemije i u kojoj mjeri, ili vlade koje možda nisu dovoljno brzo reagirale da zaštite građane svojih zemalja.

U izvješću ODNI-ja stoji da četiri američke obavještajne agencije i tijelo koje okuplja više agencija imaju “nisku razinu povjerenja” da je covid-19 potekao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

No, jedna je agencija priopćila da ima “umjereno povjerenje” da je prva ljudska infekcija covida-19 najvjerojatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je vjerojatno uključivala eksperimentiranje na životinjama u Institutu za virologiju u Wuhanu.

Američke obavještajne agencije vjeruju da neće moći dati preciznije objašnjenje za podrijetlo covida-19 bez novih informacija koje ukazuju da je virus prošao specifični put od životinja do ljudi ili da je laboratorij u Wuhanu radio na virusu ili srodnom virusu prije nego što je nastao covid-19.

U izvješću se navodi da američkim agencijama i globalnoj znanstvenoj zajednici nedostaju “klinički uzorci ili potpuno razumijevanje epidemioloških podataka najranijih slučajeva covida-19” te da bi se moglo ponovno razmotriti ovo dvojbeno izvješće ako se pojavi više dokaza.

Kina se suočila s međunarodnim kritikama jer nije aktivnije surađivala u istragama o podrijetla aktualnog koronavirusa.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close