Reorganizacija i racionalizacija

Herceg: Trebaju li nam tri bolnice i 12 domova zdravlja u županiji?

''Mi imao 4400 zaposlenih u zdravstvu. Svaki peti zdravstveni djelatnik u Federaciji radi u našoj županiji, a imamo deset posto stanovnika u Federaciji. Sama ta činjenica govori da nešto nije uredu''.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 12. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevenko Herceg predsjednik Vlade HNŽ danas je tijekom božićnog prijema u Mostaru kazao je kako se dugoročno nešto mora poduzeti u smislu reorganizacije i racionalizacije zdravstvenog sustava u HNŽ-u. Naveo je kako je ovakav, s pravne i organizacijske strane, neodrživ i složen.

''Mi imao 4400 zaposlenih u zdravstvu. Svaki peti zdravstveni djelatnik u Federaciji radi u našoj županiji, a imamo deset posto stanovnika u Federaciji. Sama ta činjenica govori da nešto nije uredu. Treba ga racionalizirati i pitanje je trebamo li imati tri bolnice i 12 domova zdravlja u županiji'', kazao je.

Vezano za problem blokade zdravstvenih institucija u Konjicu naveo je kao će ih Vlada HNŽ s financijske strane pomoći, ali kako je to kratkoročno rješenje. Iako nije želio špekulirati o mogućnosti deblokade računa ovim zdravstvenim institucijama kazao je kako ima pozitivnu informaciju od direktora Porezne uprave.

''Nije problem novca nego Porezne uprave, odnosno njihove odluke o blokadi računa ovim zdravstvenim institucijama. Konjic i Čapljina imaju jednak broj stanovnika i pacijenata, ako Čapljina nema i veći broj pacijenata. Pitanje je trebaju li nam tolike bolničke i zdravstvene ustanove'', istaknuo je.

Naveo je kako je Vlada u ponedjeljak usvojila izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ kojim predviđaju 4 milijuna KM dodatnih novaca koji će ići trima bolnicama na području HNŽ, pa između ostaloga i bolnici u Konjicu.

''Danas usvajamo proračun HNŽ-a za iduću godinu, ako ste gledali rebalans koji smo nedavno usvojili predviđeno je negdje oko 3 milijuna za bolnice i domove zdravlja plus u odnosu na plan. 2015 imali smo nula u proračunu danas imamo 13 milijuna za zdravstveni sustav. Raste stalno, iz godine u godinu financijski plan ZZO-a HNŽ'', kazao je Herceg.

 

Kopirati
Drag cursor here to close