XBB.1.5.

Goletić: Još nema dokaza da 'Kraken' cirkulira u BiH

Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2023. u 16:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić naglasio je da, prema njegovim informacijama, u Bosni i Hercegovini još nije potvrđeno prisustvo "Kraken" podvarijante omikron soja virusa korona (XBB.1.5.).

"Prema informacijama kojima raspolažem, XBB 1.5 još uvijek nije utvrđen u Bosni i Hercegovini. Također u GISAID, međunarodnoj bazi podataka, još nema nijednog unosa XBB 1.5 podvarijante iz BiH (s današnjim danom), što dodatno potvrđuje da još nema dokaza da spomenuta podvarijanta cirkulira u državi - kazao je za Fenu prof. Goletić.

Kraken, nova varijanta virusa korona, zabilježen je u Americi i mnogim europskim zemljama.

Karakteristično za taj soj je brzina širenja virusa i blaži simptomi nego je to bio slučaj s omikron virusom.

Stručnjaci savjetuju pridržavanje mjera koje su kod nas još na snazi, nositi masku preko lica u zdravstvenim ustanovama i gdje god je to moguće, kao i izbjegavati veća okupljanja u zatvorenim prostorima.

U slučaju bilo kakvih simptoma prehlade, gripe, covida važno je nositi zaštitnu masku, kao i mjeriti tjelesnu temperaturu i zatražiti liječničku pomoć.

Zašto se zove baš kraken?

XBB.1.5 podvarijanta je soja omikron, neformalnog naziva kraken. Riječ je o najviše zaraznoj verziji koronavirusa dosad. Ali zašto se zove baš kraken? I prethodne varijante imale su svoja neformalna imena pa se tako u engleskom govornom području u javnosti znalo govoriti o varijantama 'noćna mora' i 'scrabble'.

Neki nadimci virusa onda se ustale u jeziku, a neki ne. Kako prošle godine WHO nije davao zvučnija imena novim podvarijantama koronavirusa, neki su se sami pobrinuli za to. Naziv kraken prvi je na Twitteru upotrijebio evolucijski biolog Ryan Gregory, referirajući se na skandinavsko mitološko biće, morsku neman s nekoliko snažnih krakova koja je prema legendi ubila mnoge mornare i uništila mnoge brodove, piše Sky News.

Kopirati
Drag cursor here to close