Prikladno dobi

Gledanje televizije s djecom koristi njihovom kognitivnom razvoju

Zurenje u ekran može imati i svojih dobrih strana, zaključili su znanstvenici koji ispituju utjecaj pasivnog korištenja zaslona na razvoj dojenčadi.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 12. 2022. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Količina televizijskih emisija namijenjenih dojenčadi drastično je porasla u posljednjih 30 godina, a vrijeme koje djeca do druge godine starosti provode ispred ekrana udvostručilo se između 1997. i 2014.

Krenuvši tim tragom, nedavni rad, objavljen u časopisu Frontiers in Psychology, istražio je utjecaj pasivnog korištenja ekrana na kognitivni razvoj male djece i pokazao kako izloženost ekranu – bilo televizijskom ili na mobilnom uređaju – može biti korisna, dakako ovisno o okolnostima, prenosi Bug.

Rano izlaganje ekranu

Istraživači francuskog Sveučilišta Paris Nanterre i britanskog Sveučilišta Portsmouth pročešljali su 478 istraživanja objavljenih u posljednjih 20 godina i očekivano otkrili da rano izlaganje televiziji može biti štetno za igru, razvoj jezika i izvršno funkcioniranje.

No, u šumi podataka uočili su još nešto:

"Navikli smo čuti da je izlaganje ekranu loše za dijete i da može ozbiljno naštetiti njegovom razvoju ako nije ograničeno na manje od sat vremena dnevno. Iako može biti štetno, naša studija sugerira da bi fokus trebao biti na kvaliteti ili kontekstu onoga što dijete gleda, a ne na kvantitetu", kažu istraživači.

Prikladno dobi

''Slab narativ, brzo uređivanje i složeni podražaji mogu otežati djetetu izvlačenje ili generaliziranje informacija. Ali kad je sadržaj prikladan za djetetovu dob, vjerojatno će imati pozitivan učinak, osobito ako je osmišljen da potiče interakciju”, otkrivaju istraživači.

Studije su također pokazale da je gledanje televizije s roditeljem ili drugom odraslom osobom u blizini bolje za djecu jer mogu komunicirati s njima i postavljati im pitanja.

Razumijevanje sadržaja

"Razlike u kontekstu gledanja igraju važnu ulogu u određivanju snage i prirode utjecaja televizije na kognitivni razvoj djece. Gledanje televizije s djetetom te razrada i komentiranje onoga što se gleda može pomoći poboljšati njihovo razumijevanje sadržaja, pojačavajući njihovo učenje tijekom obrazovnih programa", otkrivaju istraživači.

Zajedničko gledanje također može pridonijeti i razvoju njihovih vještina razgovora, a djeci daje uzor za primjereno ponašanje pri gledanju televizije,

Potencijalni alati

Studija upozorava da gledanje televizije ne bi trebalo zamijeniti druge aktivnosti, poput druženja. Autori preporučuju gledanje odabranog sadržaja prilagođenog dobi, gledanje uz nadzor odrasle osobe i učenje bez TV ekrana u pozadini.

Televiziju ili pametne telefone treba koristiti kao potencijalne alate za nadopunu nekih društvenih interakcija s njihovom malom djecom, ali ne i kao zamjenu, upozoravaju istraživači.

Kopirati
Drag cursor here to close