Istraživanje

Geni su krivi za ovisnost?

Prikupljeni podaci već su bili korišteni u drugim objavljenim studijama koje su pokazale povezanost između ovisnosti, ali ih nisu povezale s određenim genima.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 01. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovisnost o drogama ima uporište i u genetici, odnosno spada u genetsko nasljeđe - otkrili su mađarski znanstvenici sa sveučilišta Semmelweis, koji su identificirali nekoliko gena, od kojih svaki pokreće višestruko ovisničko ponašanje, uključujući i korištenje droge, piše Srna.

Otkrića mađarskih znanstvenika ne samo da sugeriraju da su različite zavisnosti povezane, već i da su neki ljudi genetski podložniji tim ovisnostima.

Geni i okolina

Ovisnost o alkoholu, drogama i kockanju do sada su s genetikom povezivala mnoga znanstvena istraživanja te su nastojala identificirati varijante odgovorne za tu vezu.

Međutim, autori nove studije kažu da su sve te varijante povezane u jednu jedinstvenu specifičnu ovisnost.

Procjenjuje se da nasljednost, odnosno genetika koja je mjera genetskog doprinosa nekoj osobini, čini između 50 i 70 posto ovisnosti, a ostalo su utjecaji okoline.

Mađarski znanstvenici su za potrebe studije angažirali više od 3.000 odraslih osoba iz srednjih škola i fakulteta u Mađarskoj, od kojih su uzeli uzorak DNK i koji su ispunili upitnik.

U tom upitniku bila su im postavljena i pitanja o razini osobne konzumacije alkohola, navikama pušenja te drogama.

Bila su tu i pitanja o uključenosti u druge potencijalno ovisničke aktivnosti koje nemaju veze s drogama ili alkoholom, poput kockanja, gaminga (razne igrice), korištenja društvenih medija, prehrane ili čupanja kose.

Droga za muškarce, sedativi za žene

Prikupljeni podaci već su bili korišteni u drugim objavljenim studijama koje su pokazale povezanost između ovisnosti, ali ih nisu povezale s određenim genima.

Novi podaci pokazuju da je doživotno korištenje različitih vrsta droga češće kod muškaraca, ali da su žene bile sklonije korištenju sedativa.

Muškarci su također bili podložniji ovisnosti o kocki, dok su žene bile više pogođene poremećajima prehrane i pretjeranim korištenjem društvenih mreža.

Mađarski znanstvenici analizirali su podatke kako bi vidjeli da li postoji ikakva veza između ovisnosti istaknutih u upitnicima ankete i 32 specifične varijante u DNK aktera studije.

Tako su pronašli "29 nominalno značajnih povezanosti", a devet od njih ostalo je značajno nakon statističke korekcije za višestruko testiranje.

Uočeno je da neke od tih varijanti stvarju ličnost sposobnu za višestruke zavisnosti, kako one vezane uz supstance tako i one koje nisu vezane za njih - prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close