Novalić

Federacija kupuje 350.000 doza Sputnika V

Nakon sjednice Vlade Federacije u Mostaru, Novalić je rekao kako će ugovori s MGM Kakanj i Krajina Groupom ''biti potpisani najkasnije do ponedjeljka nakon čega se pristupa nabavci cjepiva''.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2021. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izabrane su dvije kompanije koje će uvesti cjepiva za područje Federacije BiH, potvrdio je novinarima premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekavši kako bi prva cjepiva ''mogla biti uvezena ubrzo''.

Nakon sjednice Vlade Federacije u Mostaru, Novalić je rekao kako će ugovori s MGM Kakanj i Krajina Groupom ''biti potpisani najkasnije do ponedjeljka nakon čega se pristupa nabavci cjepiva''.

''Radna grupa je uradila svoj posao, zaprimila je ponude sedam kompanije od kojih je u uži izbor ušlo četiri, a izabrane su dvije. Kriteriji su bili po brzini isporuke i cijeni. Zanimljivo da su ponude svih kompanija imale isti cijenu oko 17 eura. Išli smo na sigurno. Za obje kompanije riječ je o cjepivima Sputnik V.'', rekao je Novalić.

Istaknuo je kako ''u ovom poslu nema sigurnosti, ali da je u ugovorima navedeno da će se cjepiva platiti onog trenutka kada ih registrira Agencija za lijekove registrira.

Foto: Bljesak.info / Mandić i Novalić

''Kao Vlada smo rekli da prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000 cjepiva”, rekao je Novalić.

Kompanija MGM Kakanj u ugovoru je navela kako isporuku prvog kontingenta cjepiva može realizirati u roku do tri dana nakon potpisivanja ugovora, dok je za Krajinu Group rok između tri i četiri tjedna.

Naveo je kako će Vlada biti u mogućnosti da nabavi 350.000 cjepiva putem ovih kompanija.

''Nije važno koje je cjepivo, bitno je koja dođe prva. Vidite ni da istočni ni zapadni svijet više ne kalkulira. S ovom dozom možemo cijepiti 175.000 ljudi. Nadamo se i da će proraditi Covax sustavu. Proradit će malo kasno, ali bit će i to'', kazao je Novalić.

Ministar zdravstva Federacije BiH, Vjekoslav Mandić, rekao je kako se kantonima naređuje da proglašavaju oštrije mjere.

''To je naredba da moraju pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome da moraju proglašavati reastriktivnije mjere'', rekao je Mandić koji se danas cijepio u Mostaru.

Naime, kako je priopćeno nakon sjednice u Mostaru, Vlada Federacije BiH je prihvatila informaciju ad hoc tima za pregovore s proizvođačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH Vlada je danas zadužila da, bez odlaganja, zaključi ugovore za nabavku cjepiva s “MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka. Ukupna količina cjepiva koje se nabavljaju ugovorima je 350.000.

Video: Vlada FBiH odabrala dvije kompanije za nabavku ruskog cjepiva

Ovim ugovorima će biti definirano da ponuđač jamči dobro izvršenje posla, kao i da je količina prvog kontingenta najmanje 100.000 cjepiva. Bit će definiran i rok isporuke prvog kontingenta i da će se plaćanje biti izvršeno tek nakon što Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobri upotrebu cjepiva.

Zaduženo je Federalno ministarstvo zdravstva da odmah pokrene aktivnosti za preraspodjelu sredstva planiranih u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu za nabavku cjepiva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Premijer Federacije BiH je ovlašten da potpiše pismo namjere za nabavku cjepiva za “MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka.

Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen je da premijeru FBiH danas dostavi tekst pisma namjere.

O mjerama

Federalna vlada je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 8.3.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva je naređeno uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana računajući od 12.3.2021. godine, kao dana početka njihove primjene.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Ovaj stožer je zadužen i da današnje zaključke s prilozima dostavi kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim upravama policije.

Sukladno zaključku od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama donesenim danas s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Inače, u informaciji je navedeno da na razini FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 151 slučaj na 100.000 stanovnika, a najveća je u Sarajevskom (474,2), Hercegovačko-neretvanskom (176,06) i Bosansko-podrinjskom (130,2).

Do 8.3.2021. godine je Federalnom zavodu za javno zdravstvo prijavljeno 2.819 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close