Velika potražnja

Problemi: Kontinuirana nestašica lijekova

Rezultati istraživanja pokazali su da se nestašica lijekova u većini europskih zemalja značajno pogoršala u odnosu na prošlu godinu
Lifestyle / Zdravlje | 31. 01. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nedavnom istraživanju, europske zemlje još uvijek se suočavaju s visokom nestašicom lijekova, što negativno utiče na pacijente, prenosi Anadolija.

Nestašica gora nego prijašnjih godina

Farmaceutska grupa Europske unije (PGEU) provela je istraživanje s ljekarnama u 29 zemalja, uključujući članice EU, Tursku, Norvešku i Sjevernu Makedoniju.

Rezultati istraživanja pokazali su da se nestašica lijekova u većini europskih zemalja značajno pogoršala u odnosu na prošlu godinu.

U četvrtini ovih zemalja 600 lijekova je jedva dostupno, dok je 20 posto zemalja prijavilo nestašicu 200 do 300 lijekova, navodi se.

Tri četvrtine zemalja prijavilo je da su nestašice ove zime bile veće u odnosu na prije godinu dana.

Istraživanje je također pokazalo da se u ljekarnama širom Europe najteže mogu naći lijekovi poput antibiotika grupe amoksicilin, koji se koriste u liječenju infekcija respiratornog trakta, sirupi protiv kašlja koji se koriste u liječenju pedijatrijskih bolesti, paracetamol u obliku sirupa, te neki lijekovi za snižavanje tlaka.

Rastuća potražnja

Razlog nestašice je pad ponude uprkos rastućoj potražnji.

Sezonske infekcije, posebno gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV), počele su rano i ove godine napredovale jače nego inače u europskim zemljama.

Stručnjaci kažu da je slabiji imuni sustav povezan s pandemijskim restrikcijama jer ljudi nisu bili izloženi nekim virusima tijekom ovog razdoblja.

Proizvođači lijekova, također nepripremljeni za veliku potražnju, suočeni su sa sve većim brojem infekcija, s energetskom krizom u Europi i rastućim cijenama sirovina koje utiču na proizvodnju. 

Kopirati
Drag cursor here to close