Naše putovanje počinje

Edukativna konferencija za trudnice održana sinoć u Mostaru

Organizator edukativne konferencije za trudnice Naše putovanje počinje je su časopis Roditelje i dr. Eniom Kapetanoviće, specijalistom ginekologije i akušerstva zaposlenog u Kantonalnoj bolnici „dr. Safet Mujić“ u Mostaru.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 07. 2023. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kongresnoj dvorani Hotela Mostar u Mostaru u četvrtak je održano još jedno predivno druženje budućih mama. Organizator edukativne konferencije za trudnice Naše putovanje počinje je su časopis Roditelje i dr. Eniom Kapetanoviće, specijalistom ginekologije i akušerstva zaposlenog u Kantonalnoj bolnici „dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

Konferenciju je otvorio dr. Enio Kapetanović sa treningom poroda u kojem je detaljno prošao kroz psihofizičku pripremu trudnica za porod. Dalje su trudnice uživale u predavanju Marije Puljić, Magistra fizikalne terapije i rehabilitacije, Bobath terapeut za djecu koja je prisutnim trudnicama govorila o pravilnom nošenju, dizanje, presvlačenju djece.

Tema njenog predavanja bila je: „Pravilno postupanje s djetetom (Baby handling)“.

Dr. Svjetlana Grubeša Raguž, specijalista pedijatrije-neonatolog održala je predavanje o dojenju. U predavanju je posebno istakla benefite dojenja kako za bebu tako i majku. Predavanje za trudnice pripremio je i dr. Jerka Brzice, specijaliste pedijatrije- neonatologa koji je govorio o temi: ''Preventivne mjere zaštite novorođenčadi''.

 Tijema njegovog predavanja bila je: „Suvremene formulacije željeza u dodacima prehrani“.

Stručni dio konferencije završene je predavanjem genetičarke i medicinske direktorice Bio Save Dijane Sejdinović koja je govorila o temi značaja pohranjivanja matičnih ćelija i liječenja matičnim ćelijama.

Koordinatorica edukacija za trudnice Naše putovanje počinje Alma Pelo Zagorčić istakla je da se edukativne konferencije organizuju s ciljem da se buduće majke pripreme za porod, boravak u porodilištu, periodu babinja, kao i za roditeljstvo. Sve informacije koje dobiju na konferencijama su itekako korisne za period u kojem se nalaze kao i period koji je pred njima.

Časopis i portal Roditelj nastavljaju sa edukacijama i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close