Upitali smo

Što je 'sustav pred kolapsom', a što telemedicina?

Dom zdravlja Mostar odgovorio nam je na nekoliko pitanja vezanih za praksu u ovoj novonastaloj situaciji
Lifestyle / Zdravlje | 27. 10. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada kažemo da je zdravstveni sustav pred kolapsom, prvenstveno mislimo na bolnicu koja ima ograničene kapacitete, što predstavlja svojevrsnu moguću  prijetnju za pacijente s teškim kliničkim slikama, odnosno  postaje upitno hoće li se i kako moći pružiti zdravstvena skrb takvim pacijentima u najgorem scenariju popunjavanja i nadilaženja bolničkih kapaciteta'', rekla je za Bljesak.info Ines Popovac glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Ulazak virusa u ustanove

Naime, Dom zdravlja Mostar upitali smo što znače često ponavljane izjave da je 'zdravstveni sustav pred kolapsom', kako liječnici pregledavaju osobe kojesu bile u kontaktu s osobom pozitivnom na covid-19 ili su i sami pozitivni, te kako se pregledavaju redoviti pacijenti ambulantama Doma zdravlja.

Osim toga, kaže, velika stopa zaražene populacije produbljuje mogućnost ulaska virusa u zdravstvene ustanove i samim time opstrukciju zdravstvenim djelatnicima da odgovore zdravstvenim potrebama stanovništva.

''Ovo se može reflektirati i na primarnu zdravstvenu zaštitu jer u slučaju porasta oboljelih zdravstvenih djelatnika, smanjuje se mogućnost pružanja usluga u primarnim zdravstvenim ustanovama'', pojašnjava Popovac.

Pregled pozitvnih pacijenata i kontakata

''Pacijenti koji su pozitivni ili oni koji su suspektni na COVID-19, pregledavaju se u posebnoj, izdvojenoj ambulanti, odnosno Febrilnom punktu u sklopu Izolatorija Doma zdravlja Mostar, što donekle predstavlja sigurnost za neometan rad i pružanje ostalih usluga u ovoj ustanovi'', kae Popovac.

Kako se vrši liječnički nadzor pacijenata u izolaciji?

''Obveza je svakog pacijenta kojem je propisana izolacija, da se redovito javlja svome obiteljskom liječniku i izvješćuje ga o svojem stanju. Liječnik shodno stanju pacijenta organizira daljnji tijek praćenja i eventualnog liječenja. Po potrebi se obavljaju kućne posjete, a pacijenti  sa težim simptomima se upućuju na dalju obradu u Febrilni punkt ili eventualno u Covid bolnicu'', kaže Popovac,dodajući:

''Želimo napomenuti da su, zahvaljujući dobroj organizaciji menadžmenta Doma zdravlja Mostar predvođenim ravnateljem Mariom Kordićem, naši obiteljski liječnici dostupni 24 sata na telefon, što je rijetka praksa bilo gdje u svijetu. Naručivanje i obrada u Febrilnom punktu se obavlja u istom danu, dostupnost kućnih posjeta COVID pozitivnih pacijenata je na visokoj razini i, vjerujemo, mnogo pristupačnija u odnosu na regiju. Organiziran je prijevoz težih pacijenata, kao i  svih socijalno ugroženih i ranjivih skupina, do Febrilnog punkta, pregled i dijagnostika se vrše na jednom mjestu te u slučaju potrebe davanje intravenskih infuzija i prijevoz do kuće'', kazala je Popovac.

Kako liječnici pregledavaju 'ostale' pacijente?

''Svi pacijenti koji nemaju simptome COVIDA, odnosno sva akutna i kronična stanja se odvijaju po uobičajenoj praksi što znači da se pacijenti redovito primaju u ambulante'',  objasnila je Popovac iznova apelirjući na savjesno ponašanje građana jer zbog nekontroliranog širenja virusa i svih radnji vezanih za COVID, izolaciju i praćenje oboljelih, uskoro nećemo moći posvetiti pažnju pacijentima oboljelima od drugih bolesti

Javljali su nam se čitatelji žaleći se da nisu mogli dobiti termin kod liječnika, da su se antibiotici propisivali bez fizičkog pregleda, te da su neki čak tražili da im se na viber pošalje fotografija grla za pregled, zatražili smo komentar na ovakve prakse.

''Navedene tvrdnje nisu uobičajena liječnička praksa, no, ne označavaju nužno ništa loše. Ako uzmemo u obzir telemedicinu kao pomoćno sredstvo kojoj svjetska medicina teži, onda ova priča poprima sasvim jedan drugi epilog. Svaki slučaj ima svoju stranu argumenata i ne bismo to dalje komentirali, osim što ćemo još jednom naglasiti kako to nije i ne bi trebala biti praksa liječnika Doma zdravlja Mostar'', poručila je glasnogovornica Doma zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close