Čujete li dobro?

Razgovarali smo s liječnicom: O novim pretragama u mostarskoj bolnici ali i o štetnosti nošenja slušalica

U razgovoru za Bljesak.info, dr. Irena Pehar, govori o uzrocima, načinima liječenja, čestim upalama uha kod djece, problemima koji mogu nastati kao posljedica nošenja slušalica...
Lifestyle / Zdravlje | 15. 03. 2024. u 10:53 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oštećenje sluha je čest problem u današnjem društvu. Iako nema točnih podataka o broju osoba koje imaju problema sa sluhom u našoj zemlji, liječnica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ističe nam kako se kod djece ovaj problem javlja otprilike 1-3 na 1.000 živorođene djece.

U razgovoru za Bljesak.info, dr. Irena Pehar, govori o uzrocima, načinima liječenja, čestim upalama uha kod djece, te problemima koji mogu nastati kao posljedica nošenja slušalica, odnosno slušanja preglasne glazbe.

O uzrocima

Osvrnuli smo se i na Svjetski dan sluha, koji se obilježava početkom ožujka ciljem podizanja svijesti i promoviranja aktivnosti koje doprinose očuvanju i unaprijeđenju zdravlja uha, te novom medicinskom aparatu koji će u mostarskoj bolnici omogućiti dvije nove audiološke pretrage.

Foto: Bljesak.info / Oštećenje sluha je čest problem u današnjem društvu

''Jako je bitno pravovremeno doći do dijagnoze oštećenja sluha jer uredan sluh je preduvjet za uredan razvoj govora i jezika. Najčešći uzrok su genetski poremećaji, infekcije ploda, meningitis, urođene malformacije. Kod odraslih najčešći uzrok je staračka nagluhost koja se javlja kod 1 na 3 pacijenta u dobi od 65 do 75 godina života, zatim kronične upale uha i trauma uha'', govori dr. Pehar.

Kada se dijagnostičkim pretragama dokaže obostrano teško oštećenje sluha tada je pacijentu potrebna ugradnja umjetne pužnice. Na Klinici za otorinolaringologiju, kako govori liječnica, u prosjeku imaju dvije ugradnje umjetne pužnice svako dvije godine.

''Ugradnju je najbolje učiniti u što ranijoj životnoj dobi, po smjernicama do 2 godine života, te nakon toga krenuti sa što ranijom rehabilitacijom od strane logopeda'', objašnjava.

O upalama uha kod djece

O upalama uha, koje su česte u dječjoj dobi, govori kako je razlog tomu činjenica da su djeca izložena čestim respiratornim infekcijama u kolektivima u kojima borave.

Foto: Bljesak.info / Kako prevencijom sačuvati naše zdravlje?

''Zbog same anatomije eustahijeve cijevi i čestih virusnih infekcija kao komplikacija često se razvije bakterijska infekcija uha. Učestale infekcije mogu dovesti kod neke djece do slabljenja sluha zato je potrebno isti pravovremeno i snimiti'', govori.

Nošenje slušalica

Uz djecu, na preglede im se javljaju i mlade osobe što možemo povezati i s činjenicom da je broj mladih ljudi koji nose slušalice u porastu, te se često mogu čuti savjeti zdravstvenih stručnjaka kako, čak i umjerena buka koja dolazi iz slušalica kroz dugo vrijeme može utjecati na oštećenje sluha, dakle nije u pitanju samo jaka buka već koliko ste dugo zvuku izloženi.

''Danas se jako često nose slušalice i naravno da ukoliko se sluša glasna glazba može doći i do oštećenja sluha. Najčešće se mladi javljaju na pregled jer se pojavi prvo jak šum u oba uha, a posljedično dođe i do gubitka sluha'', navodi dr. Pehar i dodaje kako je prevencija smanjiti glasnoću glazbe i vremenski što manje koristiti slušalice.

Liječnica nam govori kako je Klinika za ORL I MFK uvela dvije nove audiološke pretrage za čiju je provedbu na i poseban medicinski aparat, te je educiran kadar koji će se time baviti.

Dvije nove pretrage

''Radi se o pretragama BERA (Brainstem Evoked Response Audiometry) i ASSR ( Auditory Steady State Response). To su dijagnostičke pretrage kojima možemo dobiti objektivni prag sluha u pacijenata sa oštećenjem sluha. Pretrage se rade neovisno o dobi pacijenata zbog dva osnovna razloga, a to su objektivne procjene praga sluha te otkrivanja smetnji procesuiranja slušnog podražaja kod djece sa smetnjama u razvoju govora. Da bismo dobili pouzdan nalaz snimanje se vrši kod djece u spavanju, najbolje prirodnom snu ili u sedaciji. Kod odraslih i djece starije životne dobi u budnom stanju. Ukoliko dijete ne zaspe ili se probudi tijekom snimanja potreban je ponovni dolazak te je stoga jako bitno pripremiti dijete za pretragu. Vrijeme koje je potrebno za snimanje pretrage je oko 45 minuta'', objašnjava i dodaje kako će pretrage biti smještene u prostorijama novoizgrađene zgrade Klinike za dječje bolesti.

Foto: Bljesak.info / U mostarskoj bolnici raditi će se dvije nove pretrage...

Na koncu, pitali smo dr. Pehar može li nam i našim čitateljima dati neki savjet kako prevencijom sačuvati zdravlje naših ušiju.

''Glavna prevencija je ako slučajno primijetite vi ili vama bliske osobe da postoji određeni problem sa sluhom odmah posjetiti nadležnog liječnika Obiteljske medicine koji će vas uputiti spec. otorinoloraningologu da bi se utvrdio stupanj i vrsta oštećenja sluha. Ako radite u buci koristiti za to određenu vrstu zaštite za uši i što manje koristiti slušalice u ušima'', zaključuje.

Kopirati
Drag cursor here to close