Uzbuna zbog cijepljenja

Bugarska obustavila cijepljenje AstraZenecom, Hrvatska bilježi prvi slučaj smrti

Bugarska je tako postala 11. zemlja koja je privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2021. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) istražuju slučaj smrti vezan za zgrušavanje krvi nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom.

Naime, kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje, 91-godišnja žena preminula je od plućne embolije tri dana nakon što je cijepljena, a slučaj se trenutačno istražuje.

"HALMED je pokrenuo postupak ocjene slijedom zaprimanja inicijalne prijave dana 7. ožujka. S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci", kažu u HALMED-u i dodaju da je u tijeku postupak prikupljanja potrebnih podataka te njihove ocjene, a konačni zaključak bit će donesen u što skorijem roku.

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić za Index je potvrdio da je 91-godišnjakinja umrla od plućne embolije, ali tvrdi da nema dokaza da je to zbog cjepiva.

"Dobili smo prijavu sumnje na nuspojavu prekjučer, a jučer nam je stigla mrtvozornikova potvrda da je gospođa umrla od embolije pluća. HZJZ i HALMED-a na redovitim sastancima razgovaraju o pristiglim nuspojavama. Kad smo u četvrtak razgovarali o tome, imali smo samo prijavu i tada nismo mogli odrediti povezanost. Rekli smo da ćemo tražiti dodatnu dokumentaciju od bolnice i mrtvozornika da bi mogli odrediti uzročno posljedičnu povezanost. Za sada je smrt te osobe neocijenjena, a u međuvremenu je došla potvrda od mrtvozornika da je umrla od embolije pluća. Još uvijek ne možemo reći da je povezana ili nije povezana s cjepivom", kazao je Kaić.

"Po ovome što ja znam, bojim se da će na kraju biti ocjena da neće biti moguće odrediti povezanost", rekao je.

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Nataša Ban Toskić izjavila je u petak da su obiteljski liječnici primijetili veći broj odustajanja od cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, no u domovima zdravlja kažu kako kod njih nema značajnijih promjena, a cjepivo neće propasti.

"To je moja procjena na temelju onoga što kažu kolege. Neki koji su trebali danas doći na cijepljenje s AstraZenecom odustali su, a neki koji su pozvani u ponedjeljak, kad su čuli da imamo AstraZenecu, rekli su da ne bi došli već žele čekati drugo cjepivo", rekla je Ban Toskić Hini.

Ako neki odustanu, zovemo druge ljudi na cijepljenje. No, količine cjepiva su tako male, a broj zainteresiranih tako velik da cjepivo koje stigne ne može propasti, ističe Ban Toskić.

"Ovoga tjedna dobili smo šest doza Pfizera i 20 doza AstraZenece, a prošlog tjedna 12 doza Pfizera,10 doza Moderne i 10 doza AstraZenece. To je jako malo, a na terenu nemamo nikakvu kontrolu koje ćemo cjepivo dobiti u kojoj količini", napominje čelnica Koordinacije obiteljske medicine.

I Bugarska je danas privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom nakon što je žena preminula 15 sati nakon što je primila to cjepivo, javlja Reuters.

"Dok se sve sumnje ne raščiste, obustavljamo cijepljenje ovim cjepivom", rekao je bugarski premijer Bojko Borissov u priopćenju za javnost.

Ministar zdravstva Kostadin Angelov potvrdio je da je 57-godišnja žena iz sela na jugu zemlje preminula od zastoja srca oko 15 sati nakon što je jučer primila AstraZenecino cjepivo.

"Ovo je mjera predostrožnosti", rekao je Angelov novinarima, apelirajući pritom na sve one koji su cijepljeni AstraZenecom da ostanu mirni.

"Nemamo službenih podataka koji dokazuju uzročno-posljedičnu vezu", rekao je Angelov.

Žena koja je preminula 15 sati nakon cijepljenja imala je povijest bolesti srca te je bila pretila. Rezultati istrage njezine smrti bit će poznati za sedam dana, ali obdukcijom nisu pronađeni nikakvi krvni ugrušci.

Iz Bugarske poručuju kako žele da Europska agencija za lijekove (EMA) razriješi sve sumnje u sigurnost cjepiva.

Bugarska je tako postala 11. zemlja koja je privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom.

EMA je, podsjetimo, jučer poručila da nema prepreka korištenju cjepiva AstraZenece te naglasila da su dobrobiti koje donosi cijepljenje veće od rizika.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako nema razloga za obustavu cijepljenja AstraZenecom.

Kopirati
Drag cursor here to close