"Maskne"

Što svakodnevno nošenje maski radi našoj koži?

Koža ispod maske se znoji, dolazi do trenja između kože i maske, što uzrokuje iritacije na dotad zdravoj koži te pogoršanje postojećih kožnih bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2021. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nošenje zaštitnih maski za lice važno je za sprečavanje širenja koronavirusa, no one mogu izazvati probleme na koži lica.

Koža ispod maske se znoji, dolazi do trenja između kože i maske, što uzrokuje iritacije na dotad zdravoj koži te pogoršanje postojećih kožnih bolesti.

"Najčešći razlozi zbog kojih pacijent dolazi dermatologu, a uzrokovani su nošenjem maski su kontaktni dermatitis i "masakne" (maske + akne) te pogoršanje postojećih kožnih bolesti kao što su akne, rozaceja, atopijski dermatitis, perioralni dermatitis te ranice i modrice na mjestu pritiska maske na kožu", navela je dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerolog.

Kako ističe, kontaktni dermatitis može biti iritativni i alergijski.

"U slučaju maski najčešće se radi o iritativnom kontaktnom dermatitisu koji se javlja nakon nekoliko sati ili dana. Nastaje zbog vlaženja i stalnog trenja između kože i maske te se očituje suhoćom, ljuštenjem i crvenilom kože", kazala je dr. Ceković.

Alergijski kontaktni dermatitis znatno je rjeđi, a javlja se zbog preosjetljivosti na tkaninu, metale, gumu i ljepilo koji se koriste pri izradi maski, ali i na deterdžent za pranje i omekšivače.

Razmnožavanje bakterija

Tzv. masakne su promjene na koži koje nastaju uslijed nošenja maske kod osoba koje prije nošenja maski nisu imale probleme s kožom lica.

Pojašnjava kako nošenje maski i stalno trenje tkanine o kožu te stres zbog pandemije dovode do pojačanog razmnožavanja bakterija na vlažnoj koži te zatvaranja pora sebumom, odumrlim stanicama i nečistoćom, što pogoršava stanje akni.

"Toplina i vlažnost kože ispod maske potiču cirkulaciju, što se očituje pojačanim crvenilom kože kod rozaceje. Perioralni dermatitis očituje se pak pojavom crvenila i prištića na koži, oko nosa, usta, ponekad i oko očiju", istaknula je.

Kako bi se spriječile i ublažile ove promjene na koži, vrlo je važna redovita njega.

"Prije stavljanja i nakon skidanja maske kožu treba oprati mlakom vodom i blagim sredstvom kako bi se uklonile mrtve stanice i ostaci šminke", navela je dr. Ceković.

Koju masku odabrati?

● Mada neki dermatolozi preporučuju maske od čistog pamuka, većina smatra da je bolja kombinacija pamuka i poliestera.

● Pamuk brzo apsorbira vlagu i sporo je otpušta, zbog čega pamučne maske dugo ostaju vlažne i neugodne za kožu.

● Maske od poliestera dobro apsorbiraju vlagu i, za razliku od pamuka, odvode je prema vanjskom dijelu, odakle će brzo ispariti te će se maska brzo osušiti, piše Živim.hr.

● Poliester je vrlo mekan, zbog čega se ugodno nosi, vrlo je lagan i ne stvara nabore.

● Maske s uzicom mogu se lakše prilagoditi veličini i obliku lica.

● Savitljivi dio koji ide preko nosa može osigurati dobro prianjanje i spriječiti da maska zamagli naočale, ali može i nadražiti kožu.

● Idealna kombinacija je mješavina pamuka i poliestera, stoga se od nje izrađuje i sportska odjeća.

● Vrlo je važno da maska dobro prianja na lice.

● Ako se pojave otvori na rubu maske, njezina se učinkovitost može smanjiti za 50 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close