Vlada

Broj zaraženih opada, ali se mjere produžuju u 4 kantona

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 17.1.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 01. 2021. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom (COVID-19) u Federaciji BiH na dan 12.1.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koja je pripremljena na osnovu zaključka s prošle sjednice Vlade FBiH.

Vlada FBiH dozvoljava vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 17.1.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Nakon isteka ovog roka, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva će sagledati kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačiniti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te će Vladi FBiH dostaviti prijedlog novih naredbi i preporuka.

89 na 100.000 stanovnika

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da ove zaključke, s prilozima, dostavi kriznim stožerovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kriznih stožerova kantonalnih ministarstava zdravstva, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožerova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policije MUP-ova kantona.

U informaciji je navedeno da je, nakon dostignutog vrha rastućeg trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 (6.11.2020. godine), sa 1.172 registrirana slučaja, kao rezultat postupno uvođenih i ciljanih epidemioloških mjera baziranih na detaljnim analizama, 12.1.2021. godine došlo do postupnog silaznog trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva na 280.

Sedmodnevna kumulativna incidenca laboratorijski potvrđenih slučajeva 89 na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH u 53. tjednu i zaključno sa 3.1.2021. godine, i dalje je veća nego u većini zemalja Europske unije. Situacija nije jednaka u svim kantonima i u tom tjednu je kumulativni broj novozraženih na 100.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Sarajevskom Kantonu i Hercegbosanskoj županiji više nego dvostruko veći. Također, broj umrlih od COVID-19 i dalje je veći nego u većini zemalja EU.

Na osnovu epidemiološke situacije, posebno visoke incidence u ova četiri kantona, potrebno je produžiti postojeće mjere.

Ispravljena odluka o prirodnoj nesreći

Vlada Federacije BiH je izmijenila Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH.

Izmjenom je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zadužen da i dalje prati i procjenjuje stanje epidemiološke situacije na području FBiH i, na osnovu toga, Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje dostavlja prijedloge mjera i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.

Na ovaj način je ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu od 20.12.2020. godine.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na prošloj 250. sjednici zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da joj u roku od sedam dana dostavi prijedlog izmjene Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID- 19) na području FBiH, priopćila je Vlada Federacije nakon sjednice održane u Sarajevu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close