Zdravlje u malom

Bobice koje jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visoki tlak

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 01. 2022. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Shutterstock / Bobice koje jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visoki tlak

U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile europsko i američko tržište. Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih nazivaju "crvenim dijamantima".

Osnovne karakteristike goji bobica:

jačaju imunološki sustav,

poboljšavaju vid,

poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i snižavaju povišen krvni tlak,

štite jetru i bubrege,

pozitivno utječu na ten, mokraćni sustav i proizvodnju spermija,

ublažavaju bolove u leđima,

reguliraju šećer u krvi.

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) plod su grmolike biljke koja naraste do tri metra u visinu. Plod je narančastocrvene boje, duljine od jednog do dva centimetra, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Zbog svojih izuzetno nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka, piše punkufer.hr.

Goji bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih, nužnih za život, šest esencijalnih vitamina, 21 mineral, osam polisaharida i šest monosaharida, pet nezasićenih masnih kiselina, poput linolne i alfa-linolenske kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, te druge važne spojeve.

Dobar su izvor vitamina C i željeza. Čak ih nazivaju "sretne bobice" zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, povećavaju energiju i izdržljivost organizma. Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.

Kako ih možete jesti?

Sušene goji bobice koristite kao grožđice – stavljajte ih u slana i slatka jela. Pecite s njima savijače i druge kolače, kuhajte s njima zobenu kašu ili pripremite domaću granolu, a možete ih ubaciti i u salatu.

Želite li ih omekšati, stavite ih u toplu vodu na nekoliko minuta. Neki tvrde da u tom stanju imaju okus po cherry rajčicama. U konačnici, možete ih jesti i zasebno, kao mali slatki međuobrok.

Kopirati
Drag cursor here to close