Važan projekt

Banka koštane srži je veoma važan faktor za razvoj BiH

Osim akcija koje će kao Udruga organizirati na mjesečnom nivou u cijeloj BH, ekipa poziva sve zainteresirane da novčane donacije upute direktno na račun Banke koštane srži u SKB Mostar.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 10. 2017. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banka koštane srži u BiH, kao projekt postoji već nekoliko godina. Veoma uspješan priliv sredstava od strane svih nivoa vlasti i mnogih bh gospodarstvenika i poduzetnika, doveli su do reorganizacije i jačanja projekta. Trenutno je na snazi razvijanje plana za još bolju funkcionalnost svih segmenata bitnih za što skorije ostvarenje misije i ideje o Banci. Ovim putem obavještavamo javnost u BiH i regionu da se projekat ''Banka koštane srži BiH'' od sada realizira isključivo preko NVO ''Trag'', priopćeno je.

Cilj ove reorganizacije je da se intenziviraju akcije na realizaciji projekta uz novi kvalitet kako u organizacijskom, tako i u kadrovskom smislu. Novi tim je sastavljen od mladih educiranih kadrova koji imaju veliko iskustvo u radu u nevladinom sektoru, u zemlji i inozemstvu. Povodom plana reorganizacije unutar projekta, razgovarali smo sa direktoricom projekta i njihovim PR koordinatorom.

Veoma bitna činjenica je da je potrebano što brži razvoj projekta kroz jačanje radnih kapaciteta novom, mladom radnom snagom, navode oni.

''Pozivamo predstavnike nevladinog sektora iz BiH i regije da nam se priključe i da zajednički što prije stignemo do cilja. Naši uvjeti su da, svi oni koji žele sudjelovati u radu NVO 'Trag' trebaju posjedovati kapacitet i kadrove za rad na ovakvim, veoma složenim projektima. Osnovni uvjet je da budete spremni na transparentan i pošten rad, u skladu sa zakonom. Pozivamo ovim putem i institucije sistema, privrednike, kulturne i javne radnike da daju svoj puni doprinos realizaciji ovog humanog i veoma značajnog projekta'' , kazao je Amer Mujezinović, PR koordinator NVO 'Trag' i PR projekta Banka koštane srži u BiH.

Osim akcija koje će kao Udruga organizirati na mjesečnom nivou u cijeloj BH, ekipa poziva sve zainteresirane pojedince i gospodarske subjekte da novčane donacije upute direktno na račun Banke koštane srži u SKB Mostar. Ukoliko želite sudjelovati u projektu na takav način, potrebno je da kontaktirate ''Trag'', za detaljne informacije o tome kako izvršiti uplatu. Nakon izvršene uplate na račun SKB Mostar, bit ćete memorirani u bazu podataka kao prijatelji projekta, te će vam biti uručena zahvalnica za sudjelovanje, navedeno je u priopćenju.

Brojne udruge bh građana širom Europe imaju želju da organiziraju akcije za formiranje Banke koštane srži BiH, te će i dio našeg tima u koordinaciji s njima raditi na ostvarivanju tog plana. Projekat Banka koštane srži je intelektualno vlasništvo gospođe Amele Sućeska, te se kao projekat sa predviđenim ciljevima i aktivnostima službeno realizira samo preko NVO ''Trag”''.


''Potrebno je navesti i to da akcije za Banku koštane srži može organizirati svako Udruženje, neformalna grupa građana, institucije sustava, kompanije. Podržavamo ovakav vid sudjelovanja i spremni smo dati svu potrbnu pomoć u organizacijiskom i kadrovskom smislu. Primjer za to je akcija Foruma žena HDZ-a i Foruma mladih HDZ-a koji su organizirali akcije za Banku koštane srži, u Mostaru. Sve je proteklo veoma uspješno. Divno bi bilo kada bi ovakvih primjera bilo više'', kazala je Amela Sućeska, direktorica projekta Banka koštane srži u BiH.


Ono što je pravac i cilj djelovanaja NVO ''Trag'' je prikupljanje sredstava za uspostavljanje i funkcionisanje Banke koštane srži BiH, edukacija stanovništva, edukacija potrebnih kadrova i sve one potrebe na koje nam ukaže stručni tim Banke koštane srži. Treba navesti i to da kompletan tim NVO ''Trag'' stoji na raspolaganju stručnom timu Banke. U svim zemljama u svijetu, misija nevladinog sektora koji prati rad Banke koštane srži je omogućavanje normalnog funkcioniranja Banke u sferi statutom predviđenih odredbi, te u skladu s važećim zakonskim propisima uz uvjet transparentnosti, na kojem mi inzistiramo.


Direktorica projekta, gospođa Amela Sućeska se ovim putem zahvaljuje svim stalnim prijateljima Banke što su podržali ovu reorganizaciju i shvatili njenu potrebu i značaj. Veliko hvala svima što su podržali NVO ''Trag'' sa novim timom, kao nositelja projekta Banka koštane srži u BiH. U planu je održavanje donatorske večere i teletona, te će o svim narednim koracima koje budu poduzimali, NVO "Trag" blagovremeno obavijestiti javnost. Mi istinski želimo da ostavimo trag, poručuju iz ove udruge'', navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close