Cijela Tuzla jedan test muzla..

U Tuzli test na koronu 150 KM

S obzirom na to da se ukazala potreba većeg broja građana za testiranje za vlastite potrebe u cilju ulaska u zemlje Europske unije, Krizni stožer ministarstva zdravstva TK donio je odluku da se UKC u Tuzli dozvoli komercijalizacija.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 04. 2020. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi suzbili širenje koronavirusa nadležni u Tuzlanskom kantonu počeli su masovnije testirati, a proširili su kriterije prema kojima biraju potencijalne osobe koje podvrgavaju testiranju.

Također, komercijalno testiranje dozvoljeno je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a kako saznaje Klix.ba, u dogledno vrijeme ovu uslugu će plaćati bh. građani koji se nalaze u našoj zemlji, ali ovdje nemaju zdravstveno osiguranje jer rade u inozemstvu.

S obzirom na to da se ukazala potreba većeg broja građana za testiranje za vlastite potrebe u cilju ulaska u zemlje Europske unije, Krizni stožer ministarstva zdravstva TK donio je odluku da se Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli dozvoli komercijalizacija.

"Još uvijek ne znamo kada ćemo početi komercijalizaciju, jer ovaj dio mora ići na usvajanje upravnom odboru. Kada je riječ o cijeni, ona bi trebala okvirno iznositi 150 KM i to je osnovna cijena za nabavku materijala. Na zapadu to iznosi između 200 i 300 eura, ali nama nije stalo da imamo profit od svega ovoga, već samo da pokrijemo troškove", naglašava za Klix.ba direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

On navodi i da bi bilo vrlo nezgodno naplaćivati testove građanima koji imaju osiguranje u Tuzlanskom kantonu, a na svoj osobni zahtjev žele biti testirani.

"O tome će se morati razgovarati s Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, a mi takvu intenciju nemamo. Ne želimo zarađivati od naših građana, posebno ne u ovakvim situacijama", dodao je Jusufović.

Kopirati
Drag cursor here to close