Snaga iz prirode

10 blagodati rukole za zdravlje za koje sigurno niste znali

Rukola, poznata i kao rikola, članica je obitelji kupusnjača i ima dugu povijest korištenja u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 07. 2023. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova iznimno hranjiva biljka bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pozitivno utječu na zdravlje. Osim za zdravlje, rukola se koristi i kao prirodni afrodizijak pa je često zovu ‘ljubavnom drogom’.

S obzirom da nije zahtjevna, moguć je uzgoj rukole na balkonu, te je najbolje vrijeme za sadnju od veljače do rujna.  U nastavku Vam donosimo sve blagodati rukole za zdravlje koje jednostavno morate isprobati!

1. Osnažuje imunološki sustav 

Foto: Canva / Listovi rukole

Rukola je bogat izvor vitamina C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava stvaranjem bijelih krvnih stanica te tako pomaže u borbi protiv infekcija. 

Osim vitamina C ova ljekovita biljka puna je vitamina K, folata,željeza i kalcija. Ako je do sada niste pretjerano koristili vrijeme je da počnete jer osim što će Vam pružiti potpunu zaštitu u sezoni prehlade i gripe, pozitivno će utjecati na dugotrajno zdravlje. 

2. Poboljšava probavu

Ova zelena lisnata biljka ima visok sadržaj vlakana koji potiče probavu i olakšava probleme sa zatvorom. Njezin okusi gorčina pomažu kod lučenja želučane kiseline i sokova koji su odgovorni za razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih tvari.  Jednom kada je uvrstite u prehranu, moći ćete je kombinirati s mnoštvom drugih namirnica što će Vam omogućiti da jedete zdravije bez odricanja

3. Antioksidativna svojstva

Foto: Canva / Rukola na dasci za rezanje

Rukola obiluje antioksidansima, uključujući beta-karoten, vitamine, A,C i E, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i tkiva. Naglašavamo da je rukolu dobro konzumirati s ostalim zdravim namirnicama poput voća i povrća kako bi zadovoljili unos  vitamina i minerala koji su Vam potrebni za pravilan rad i održavanje organizma.

Ukusan je dodatak raznim jelima tako da ako već niste, nađite recept za salatu od rukole koja će Vas zasigurno oduševiti svojim okusom i lakoćom pripreme. 

4. Pomaže u kontroli tjelesne težine

Ako pokušavate održavati ili smanjiti tjelesnu težinu, rukola vam može biti od velike pomoći. Niska kalorijska vrijednost i visok sadržaj vlakana čine je idealnom namirnicom za regulaciju težine.

Osim ovih dobrobiti, rukola je dobar izvor hidratacije te njezine hranjive tvari osiguravaju sve potrebne vitamine i minerale nužne za pravilan rad i funkciju organizma.  

5. Čini čuda za kožu

Foto: Canva / Jelo s rukolom

Rukola je izvrstan izvor vitamina A i vitamina K, koji su ključni za obnovu i održavanje zdrave kože. Osim ovih pogodnosti, ovaj dragulj ima antioksidativna svojstva koja štite kožu od oksidativnog stresa.

Ako želite sjajnu i blistavu kožu, imamo rješenje i za to jer fitonutrijenti poput flavonoida i karotenoida u rukoli mogu poboljšati cirkulaciju krvi i potaknuti sjaj kože. Ako ste do sada sumnjali u ljekovitost rukole, nadamo se da ćete se predomisliti i uvjeriti u brojne blagodati ovog super junaka iz prirode. 

6. Zaštita srca

Redovita konzumacija rukole, zbog svojih antioksidativnih i nutritivnih svojstava može pomoći u održavanju zdravlja srca. Njezini antioksidansi smanjuju razinu kolesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Vitamin K je odličan za zdravlje krvnih žila dok kalij regulira krvni tlak.

Ako je konzumirate s ostalim voćem i povrćem, može doprinijeti Vašem cjelokupnom zdravlju. Uz zdravu prehranu je bitan i kvalitetan san, ne pušački način života te umjerena tjelesna aktivnost. Jedino tako ćete dobiti jedan cijeli paket koji Vam je potreban za zdrav život bez stresa. 

7. Pomaže kod zaštite kostiju

Rukola na pici - 10 blagodati rukole za zdravlje za koje sigurno niste znali

Foto: Canva / Rukola na pici

Rukola je bogata kalcijem, mineralom koji pozitivno djeluje na rast i razvoj snažnih kostiju. Osim ovih blagodati ona jako dobro utječe na prevenciju od osteoporoze i lomova. Osim kalcija, ova biljka sadrži i magnezij koji podržava normalnu funkciju mišića i živaca te Vam osigurava zdrav život.

Napominjemo da ova namirnica ne može sama rješavati određene zdravstvene probleme ako je ne kombinirate s ostalim namirnicama. Jedino uz raznoliku prehranu koja Vam omogućava sve potrebne vitamine i minerale možete živjeti zdravim životom.  

8. Pozitivno djeluje na muško zdravlje 

 Istraživanja sugeriraju da rukola može imati pozitivan utjecaj na muško zdravlje, posebno na smanjenje rizika od određenih bolesti prostate. Također, sam Julije Cezar je u svoja jela dodavao rukolu vjerujući da poboljšava potenciju.

U nekim Istočnim zemljama pomagala je kod neplodnosti što nam pokazuje sve dobrobiti koje ova često zanemarena biljka ima na muško zdravlje. 

9. Protuupalna djelovanja

Foto: Canva / Rukola na tanjuru s limunom

Rukola sadrži već poznate vitamine A,C i E te omega-3 masne kiseline koje su potrebne za pravilan rad organizma. Svi oni pozitivno utječu na potencijalne upalne procese u organizmu pomažući mu da se odbrani od svih virusa i bakterija koji ga napadaju.

Zbog ove činjenice, rukola je čest izbor ljetnih salate ali  se koristi i kao dodatak na pici dajući joj originalan okus. 

10. Poboljšava funkciju mozga

Prepuna folata, rukola podržava zdravu funkciju mozga, poboljšava pamćenje i koncentraciju te smanjuje rizik od neuroloških poremećaja.  Osim njih, vitamin K, omega-3 masne kiseline i vlakna rukole pomažu kod očuvanja kognitivnih funkcija te pomažu zdravlju živčanih stanica.

Redovita upotreba rukole zajedno s ostalim hranjivim i zdravim namirnicama omogućuje Vam mnoge zdravstvene blagodati te odgađa odlazak liječniku.  

Često postavljana pitanja 

Što čini rukolu tako zdravom?

Ova lisnata biljka je bogata vitaminima A, C, K i folatom te mineralima poput kalija i magnezija. Također sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavaju nas zdravima.

Koliko često bih trebao konzumirati rukolu?

Preporučuje se da konzumirate rukolu barem nekoliko puta tjedno kako bi pozitivno djelovala na Vaš imunološki sustav, očuvanje zdravlja kostiju, zdravlja srca i očiju te poboljšanje probave.

Kako mogu uključiti rukolu u svoju prehranu?

Rukolu možete dodati u razna jela a najbolje se slaže sa salatama, umacima, tjesteninom, sendvičima ili je jednostavno možete koristiti kao prilog glavnim jelima.

Je li rukola pogodna za osobe s alergijom na hranu i trudnice?

Iako je rukola rijetko alergena, ako ste podložni alergijama trebali bi se savjetovati s Vašim liječnikom prije prve upotrebe. Budući da je trudnoća drugo stanje gdje Vaše tijelo može drukčije reagirati na razne sastojke, bilo bi dobro provjeriti smije li se, u kojoj mjeri i na koji način konzumirati za vrijeme trudnoće. 

Zaključak

Kao što možete vidjeti iz svega navedenog, rukola je izuzetno hranjiva biljka koja pruža raznolike blagodati za zdravlje. Od jačanja imunološkog sustava do zaštite srca, ova biljka može obogatiti Vašu prehranu i pozitivno utjecati na Vaše zdravlje.

Ako do sada nije bila česti gost na Vašim tanjurima, nadamo se da ćete se zbog svih njezinih blagodati predomisliti i početi je više uvrštavati u Vašu prehranu. Vjerujte, nećete požaliti!

 

Kopirati
Drag cursor here to close