Sad pazite na okoliš

Zbog zagađenja penisi postaju sve manji

U svojoj novoj knjizi doktorica Shanna Swan piše da se čovječanstvo suočava s 'egzistencijalnom krizom' kad je u pitanju razina plodnosti što je rezultat ftalata, kemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike i koja utječe na endokrine hormone.
Lifestyle / Seksualnost | 25. 03. 2021. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako dosad baš i niste previše brinuli o okolišu, možda vas ovo natjera da se zamislite, piše Jutarnji list.

Naime, kako je upozorila poznata stručnjakinja za ekologiju, zbog zagađenja penisi kod muškaraca postaju sve manji, genitalije općenito sve deformiranije, a ljudska sposobnost reprodukcije sve ugroženija, piše Sky News.

U svojoj novoj knjizi doktorica Shanna Swan piše da se čovječanstvo suočava s 'egzistencijalnom krizom' kad je u pitanju razina plodnosti što je rezultat ftalata, kemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike i koja utječe na endokrine hormone.

Kao rezultat ovog zagađenja, sve veći broj beba rađa se s malim penisima, piše dr. Swan.

Njezina knjiga pod nazivom Count Down istražuje 'kako naš moderni svijet prijeti broju spermija, mijenjajući reproduktivni razvoj muškaraca i žena i dovodeći budućnost ljudske rase u opasnost'.

Istraživanje dr. Swan započelo je ispitivanjem ftalatnog sindroma primijećenog na štakorima, a kod kojih je otkriveno da su njhovi fetusi, kad su bili izloženi kemikaliji, u većoj mjeri rođeni s izuzetno malim genitalijama.

Otkrila je da su i ljudske bebe koje su bile izložene ftalatima u maternici imale kraću anogenitalnu udaljenost - što je u korelaciji s volumenom penisa.

Opasna se kemikalija u industriji koristi kako bi plastika bila fleksibilnija, ali dr. Swan kaže da se prenosi u igračke i hranu i potom šteti ljudskom razvoju.

Ftalati oponašaju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom tijelu, što su istraživači povezali s poteškoćama u razvoju dojenčadi i ponašanju odraslih.

Doktorica Swan, inače profesorica medicine okoliša i javnog zdravlja u bolnici Mount Sinai u New Yorku, svoj je rad temeljila na nizu recenziranih istraživačkih studija.

Jedno istraživanje objavljeno 2017. godine pokazalo je da je razina sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama pala za više od 50 posto u protekla četiri desetljeća nakon ispitivanja 185 studija u kojima je sudjelovalo blizu 45.000 zdravih muškaraca.

Doktorica Swan vjeruje da naglo opadanje razine plodnosti znači da većina muškaraca do 2045. godine neće moći proizvesti održivu spermu.

Kopirati
Drag cursor here to close