It's Nice!

Sacha Baron Cohen zbog Borata i kanabisa diže tužbu

Priča se kako je glumčeva ličnost od vrlo značajne komercijalne vrijednosti te da je prethodno odbio ponudu od 4 milijuna dolara da se pojavi u reklami za automobil.
Lifestyle / Zabava | 14. 07. 2021. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sacha Baron Cohen pokrenuo je pravni postupak protiv Solar Therapeuticsa, američke ustanove za liječenje kanabisom, nakon što je upotrijebila njegov lik Borata na svom reklamnom panou u Massachusettssu (SAD), piše BBC.

Cohenov fiktivni lik kazahstanskog novinara pojavio se u oglasu koji promovira solarni održivi kanabis, uz Boratovu poznatu uzrečicu: "It's Nice!" ("Lijepo je!"). U tužbi se ističe kako Baron Cohen nikada nije koristio kanabis i da drogu ne bi oglašavao ni za kakav novac. Tražio je odštetu od najmanje 9 milijuna dolara, na što Solar Therapeutics još nije odgovorio.

U tužbi podignutoj u ponedjeljak u Massachusettsu, tvrtka Solar Therapeutics optužena je za kršenje autorskih prava i lažno oglašavanje. Cohenov odvjetnik tvrdi da se kompanija "kockala" koristeći glumčevu popularnost, misleći da on to nikada neće vidjeti. Dodao je kako Baron Cohen ne vjeruje da je kanabis – inače ilegalan u brojnim američkim državama – "zdrav izbor". Rekao je i kako ova glumačka zvijezda nikada nije reklamirala nijedna proizvod u Velikoj Britaniji ili SAD-u, zbog straha da će to narušiti njegovu vjerodostojnost kao glumca i ozbiljnog društvenog aktivista.

Priča se kako je glumčeva ličnost od vrlo značajne komercijalne vrijednosti te da je prethodno odbio ponudu od 4 milijuna dolara da se pojavi u reklami za automobil.

Cohenov pravni tim izjavio je kako je on "vrlo zaštitnički nastrojen prema svojoj slici i ličnosti" te da se kroz svoj lik Ali G-a rugao takozvanoj "kulturi napušavanja".

"Kanabis je kontroverzan proizvod kojeg g. Baron Cohen nema interesa podržavati, promovirati ili oglašavati", navodi se u pravnoj tužbi.

"Uz to, gospodin Baron Cohen rođen je u pravoslavnoj židovskoj obitelji i ponosan je na svoje kulturno naslijeđe. Ne želi biti uključen u polemiku pravoslavne židovske zajednice oko toga može li se kanabis koristiti u sklopu židovske tradicije, običaja i pravila", dodaje se.

Inače, kanabis za medicinsku i rekreacijsku uporabu je u Massachusettsu legalan.

Lik Borata Sagdiyjeva prvi se put pojavio u Cohenovoj emisiji Ali G, a nastavio ga je glumiti u filmu nominiranom za Oscara 2006. godine. Lik se zatim vratio na ekran prošle godine, u nastavku filma o Boratu, za koji je Sacha Baron Cohen ove godine osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca. Kazahstanska turistička zajednica nastavila je koristiti Boratovu uzrečicu u svojoj reklamnoj kampanji, kako bi naglasila krajolik i kulturu te zemlje, prenosi HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close