U 67. godini života

Preminuo Ivo Gregurević

Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života.
Lifestyle / Zabava | 02. 01. 2019. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu u dobi od 67 godina preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević.

Kako javlja Jutarnji list, pronađen je večernjim satima u svojem stanu, ali zasad nema informacija o uzrocima smrti.

Ivo Gregurević , hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac, rođen je u Orašju, 7. listopada 1952.), gdje od 1995. godine organizira Dane hrvatskog filma Orašje.

Iz rodnog Orašja otišao je u Zagreb gdje je upisao Akademiju dramske umjetnosti. Debi na velikom platnu imao je 1977. godine u filmu 'Ne naginji se van', a ubrzo potom igrao je i u Vrdoljakovoj 'Mećavi'.

 Osim na filmu i televiziji, glumio je i u kazalištu, bio je prvak drame zagrebačkog HNK.

Tijekom bogate karijere surađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića, a veliku slavu postigao je i u seriji ''Velo misto''.

Film ''Čaruga'', koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u dramama: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 

Pored mnogobrojnih nagrada u svojoj bogatoj karijeri, valja spomenuti kako je Gregurević 2014. godine nagrađen nagradom ''Stablo ljubavi za životno djelo'' u Mostaru.

Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Kopirati
Drag cursor here to close