Cava

Osvaldo Cavandoli - autor kultnog crtića ''La Linea''

Njegov slavni crtani film Linija se prvi put pojavljuje 1969. godine. Glavni lik crtanog filma je čovjek koji hoda po beskonačnoj liniji. Sam lik je također nacrtan koristeći jednu liniju i dio je linije po kojoj hoda...
Lifestyle / Zabava | 03. 03. 2022. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet  / Osvaldo Cavandoli (Maderno, Italija 1. siječnja 1920. – Milano, 3. ožujka 2007.)

Legendarna La Linea (Linija), animirana serija talijanskog kreatora Osvalda Cavandolija, stekla je kod nas kultni status. Osvaldo Cavandoli preminuo je na današnji dan prije 15 godina, 3. ožujka 2007. u Milanu, gradu čiji je počasni građanin bio.

Cavandoli je rođen 1. siječnja 1920. godine u Toscolano-Madernu, u Lombardiji.

Ovaj talijanski crtač crtanih filmova, nadimkom Cava, od 1936. do 1940. radio je kao tehnički dizajner za Alfu Romea. Godine 1943. počinje pokazivati zanimanje za crtane filmove, a od 1950. godine radi neovisno i kao redatelj i producent.

Njegov slavni crtani film Linija se prvi put pojavljuje 1969. godine. Glavni lik crtanog filma je čovjek koji hoda po beskonačnoj liniji. Sam lik je također nacrtan koristeći jednu liniju i dio je linije po kojoj hoda. Lik nailazi na prepreke i često se obraća crtaču za pomoć. Pozadinska boja se mijenja prema raspoloženju karaktera, ali je dio serije emitiran u crno-bijeloj tehnici. Dodatni šarm daje Carlo Bonomi svojim prepoznatljivim brbljanjem.

Originalna Linija, u formi stripa, bila je korištena u reklamne svrhe, prije nego što je napravljen crtani film. Njen autor je formu stripa često koristio za ironiju i kritiziranje društvenih pojava.

Video: La Linea NAJJAČA EPIZODA!!!!!!
Kopirati
Drag cursor here to close